Korea trajekt

Korea trajekt Zdroj: ČTK

Potvrzených obětí nehody jihokorejského trajektu stoupl na 104

Na 104 stoupl počet potvrzených obětí ztroskotání jihokorejského trajektu Sewol. Ale skoro dvakrát více lidí, 198, úřady stále vedou jako pohřešované. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na pobřežní stráž.

 Záchranáři očekávají, že konečná bilance dosáhne tří stovek mrtvých, protože šestý den po neštěstí už nezbývá skoro žádná naděje, že by někdo mohl přežít v případných vzduchových kapsách v téměř zcela potopeném plavidle.

Trajekt ztroskotal minulý týden, ve středu ráno místního času, nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu. Na palubě v té době bylo 476 lidí, z toho 339 dětí a učitelů na školním výletu.

Kapitán lodi a větší část posádky se ocitla mezi 174 zachráněnými trosečníky. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje přirovnala postup některých členů posádky k vraždě.

Ztroskotání trajektu Sewol je jedním z nejhorších neštěstí v moderních jihokorejských dějinách. Skoro tři stovky obětí si vyžádalo potopení trajektu u západního pobřeží země v roce 1993. O dva roky později zahynulo více než 500 lidí při zhroucení střechy nákupního střediska v Soulu.