mount everest

mount everest Zdroj: Profimedia

Nepál kvůli největšímu neštěstí na Mount Everestu, zakázal výstupy na nejvyšší horu světa

Nepálské úřady kvůli neštěstí, při kterém v pátek zahynulo nejméně 13 horských průvodců, dočasně zakázaly výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest. Záchranné týmy pokračují v pátrání po dalších Šerpech, které ve výšce 5800 metrů zasypala lavina, uvedla agentura AP.

Tři lidé se i nadále pohřešují. Naděje, že by se je podařilo nalézt živé, je už ale mizivá. Jde o nejtragičtější nehodu, která se kdy na svazích nejvyšší hory světa udála.

Lavina horské průvodce zasáhla v pátek ráno místního času pod druhým táborem expedic na velmi nebezpečném místě u ledopádu Khumbu. Část této trasy vedoucí na vrchol hory je nyní totálně zasypaná a je třeba vytvořit novou stezku, na které budou upevněna lana a hliníkové žebříky, uvedl Ang Chering z Nepálského horolezeckého sdružení.

Jak dodal, druhá skupina Šerpů, která místem přešla ještě před pádem laviny, zůstala uvězněna na druhé straně a bude se moci vrátit do základního tábora teprve poté, co se podaří trasu obnovit. Přestože přišlo o život tolik horských průvodců, expedice, které se v oblasti nacházejí, neplánují od svého pokusu vystoupat příští měsíc na vrchol hory odstoupit.

V základním táboře jsou nyní již stovky horolezců, jejich průvodců a nosičů, kteří se připravují k výstupu na Mount Everest počátkem května, kdy by pro to měly být příhodné povětrnostní podmínky. Před výstupem se zakládají tábory ve větších výškách a průvodci připravují cesty a upevňují lana na svazích. To měla za úkol i skupina Šerpů, kterou v pátek strhla lavina.