Gabriel José García Márquez

Gabriel José García Márquez Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel kolumbijský spisovatel a nositel Nobelovy ceny Márquez

V Mexiku včera ve věku 87 let zemřel kolumbijský spisovatel Gabriel José García Márquez. Informovaly o tom světové agentury. Márquez za své dílo obdržel v roce 1982 Nobelovu cenu za literaturu.

"Ano, je to tak. García Márquez je mrtev," oznámil v reakci na zprávy médií mexický státní úřad na podporu kultury Conaculta. Márquez zemřel ve svém domě v mexické metropoli, kde dlouhé roky žil.

"Tisíc let samoty a smutku kvůli skonu největšího Kolumbijce všech dob," napsal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos na Twitteru. "Soucit a soustrast s rodinou," dodal.

Márquez strávil počátkem tohoto měsíce několik dní v nemocnici kvůli infekci plic a močových cest a dehydrataci. Rodina po jeho propuštění oznámila, že zdravotní stav spisovatele je sice stabilní, ale jeho kondice je "křehká", neboť hrozí riziko komplikací.

Mexický list El Universal před několika dny napsal, že slavný Kolumbijec trpí rakovinou a vzhledem ke svému věku dostává pouze prostředky na mírnění bolesti. List, který se dovolával spolehlivých zdrojů, tvrdil, že nemoc zasáhla plíce a játra.

García Márquez se narodil 6. března 1927 a první velký literární úspěch mu v roce 1967 přinesl román Sto roků samoty. Slavné jsou i jeho další knihy Láska za časů cholery, Kronika ohlášené smrti, Podzim patriarchy či Generál ve svém labyrintu. Poslední knihu vydal v roce 2004 - román Na paměť mým smutným courám.