Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Situace na východě Ukrajiny se vyhrocuje, proruští demonstranti vtrhli do sídla policie v Doněcku

Dav proruských demonstrantů v Doněcku na východě Ukrajiny bez odporu vtrhl do tamního sídla policie. Podle agentury AFP do budovy odpoledne vniklo asi 200 lidí, když několik desítek příslušníků pořádkových sil vyslaných k ochraně budovy si údajně připínali oranžovo-černé stužky stoupenců připojení k Rusku.

Agentura Reuters dnes informovala, že na budově policejního sídla v Doněcku už nevlaje ukrajinská vlajka. Nahrazena byla praporem separatistů. Šéf regionální policie Konsťantyn Požydajev rovněž oznámil svou rezignaci, což patřilo mezi požadavky proruských demonstrantů. "V souladu s vašimi požadavky odstupuji," řekl Požydajev.

Podle agentury AP budovu policie v Doněcku okupují muži v uniformách obávaných pořádkových jednotek Berkut, které byly v únoru rozpuštěny po útěku a sesazení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Proruští aktivisté dnes zahájili novou vlnu obsazování klíčových úřadů na východě Ukrajiny. Ve Slavjansku, asi 60 kilometrů od Doněcka, ozbrojenci obsadili úřadovny policie a tajné služby SBU a zmocnili se stovek zbraní.

Separatisté, kteří už šest dní okupují také sídlo regionální vlády v Doněcku a regionální sídlo SBU v Luhansku, požadují připojení k Rusku, nebo alespoň vypsání referenda o větší regionální autonomii.