Houby

Houby Zdroj: Profimedia.cz

Pokuta za houbaření? Klidně přes deset tisíc

Když loni v říjnu vyrazili Jozef Markiewicz a jeho dcera Iwona, původem z Polska, na houby, netušili kolik za svůj koníček budou muset zaplatit. V lese u Eppingu (severovýchodně od Londýna) je zastavila lesní stráž, s tím, že houbařením porušili zákon z roku 1878, který říká, že bez řádného povolení není možné „narušovat vývoj lesa“. O případu informoval deník Gazeta Wyborcza.

Tento týden se otec s dcerou dostali kvůli dvěma košíkům hub před soud. Marně vysvětlovali, že houbaření je něco, co je v Polsku považováno za neškodný a zdraví prospěšný koníček. Soudce se jim přesvědčit nepodařilo. Soud naopak přistoupil na argumenty lesníka Nicka Bakera, který řekl, že Markiewiczovi sběrem hub zasáhli do přirozeného prostředí.

Rozhodnutím soudu byla Jozefovi i Iwoně uložena pokuta 80 liber (cca 2 700 Kč), společně musí navíc zaplatit náklady na soudní řízení, což je 260 liber (asi 8 600 korun).

Británie není jedinou zemí, která je vůči houbařům nepřátelská. Loni na podzim se vysokými pokutami pokusila od toho koníčku odradit Belgie. Poláci, Slováci, Rumuni, ale také Češi, kteří v této zemi porušili zákaz sběru hub, dostali pokutu až 600 Eur (asi 16 200 korun).

Kam jít na houby? Mykologové a houbaři odtajnili nejlepší místa z celé ČR >>>