nečas

nečas Zdroj: Profimedia.cz

ODS podá ústavní stížnost proti obvinění Nečase. Podepsalo ji 27 zákonodárců

Občanští demokraté dnes podají ústavní stížnost proti obvinění expremiéra a bývalého předsedy strany Petra Nečase. Pod stížnost se podepsalo 27 zákonodárců z klubů ODS a TOP 09. Dnes to řekl Jakub Veinlich z tiskového oddělení strany. Na rozhodnutí ODS upozornila Česká televize. Podrobnosti ODS sdělí dnes na tiskové konferenci ve Sněmovně. Nečas je obviněn z podplacení trojice bývalých poslanců, jakoukoliv korupci popírá.

Občanští demokraté se už dříve Nečase zastali. Tvrdili, že jeho obvinění je pokusem o kriminalizaci politiky. Kritizovali také to, že se kauzou zabývá olomoucké státní zastupitelství, když záležitost věcně náleží do Prahy.

Další vyšetřování na Moravě umožnila vyhláška, kterou vládě předložila ministryně spravedlnosti úřednického kabinetu Marie Benešová (ČSSD). ODS už dříve oznámila, že bude proto tlačit na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), aby vyhlášku zrušila. Pokud tak neučiní, ODS už dříve oznámila, že podá ústavní stížnost na její zrušení.

Kauza údajného podplacení exposlanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V případu je obviněn Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.