Fabergého vejce

Fabergého vejce Zdroj: Profimedia.cz

Milionový výdělek. Starožitník „za pakatel“ koupil na bleším trhu zlaté Fabergého vejce

Starožitník náhodou koupil na tržišti jedno  ze zlatých vajec firmy Fabergé. Myslel si, že jde o dekoraci, jejíž zlaté části by mohl s malým ziskem prodat. Pak ale na internetu zjistil, že by mohl mít v rukou raritu v ceně desítek miliónů dolarů.

Britský starožitník, který za 14 tisíc dolarů koupil na bleším trhu zlaté vejce s vidinou výdělku několika stovek dolarů, nemusí celý zbytek života pracovat. Ukázalo se totiž, že starožitný kousek, který chtěl prodat za zhruba 15 tisíc dolarů (okolo 300 tisíc korun), mu může vynést klidně tisíckrát více. Mezi běžnými starožitnostmi objevil vzácné Fabergého vejce vyrobené proslulým carským klenotníkem.

Když si Kieran McCarthy přinesl domů vejce, které chtěl přeprodat ve svém starožitnictví, a podíval se na internet, roztřásla se mu kolena. Obrázek, který spatřil, odpovídal jednomu z proslulých vajec nedozírné ceny, které v 19. století vyrobil ruský klenotník pro carskou rodinu. „V okamžiku, kdy jsem to spatřil, mi přeběhl mráz po zádech,“ prohlásil šťastlivec, který nazval vejce sběratelským „svatým grálem“.

McCarthyho vejce daroval car Alexandr III. své ženě Marii Fjodorovně na Velikonoce roku 1887. Vejce nalezené v Americe stojí na zlatém podstavci a uvnitř má luxusní hodinky vykládané diamanty. Podle expertů lze jeho hodnotu těžko vyčíslit a bude záležet na tom, kolik za něj bude ochoten dát kupec v aukci. Například v roce 2007 se další z vajec z Fabergého kolekce, které má údajně nižší sběratelskou hodnotu, prodalo za 18,5 milionu dolarů (přes 370 milionů korun).

Původní firmu Fabergé založil v roce 1842 ruský klenotník Gustav Fabergé, jehož syn Peter Carl Fabergé se proslavil klenotnickými vajíčky pro rodiny ruských carů.

Fabergé se stal v roce 1885 dvorním klenotníkem cara Alexandra III. a ještě týž rok mu car dal za úkol vytvořit k Velikonocům neobyčejné vajíčko pro carevnu. Klenotník úkol splnil s fantazií: uvnitř zlatého emailovaného vejce seděla na vejcích maličká slepička. Dárek carskou choť Marii Fjodorovnu tak nadchl, že od té doby dostávali členové carské rodiny podobné klenoty každý rok o Velikonocích až do roku 1916.

K nejcennějším ve sbírce patří Korunovační vejce, jehož cenu aukční síň Sotheby's zhodnotila na 24 milionů amerických dolarů (přes 480 milionů korun). V nitru vejce, které daroval Mikuláš II. v roce 1897 své manželce Alexandře, ukryl Fabergé miniaturu kočáru užitého při korunovaci.

Odhaduje se, že vajec bylo vyrobeno kolem 50, z nich se dochovalo 42.