Twitter

Twitter Zdroj: Profimedia.cz

Turecko zablokovalo Twitter, pomáhá prý k vyvolávání nepokojů

Twitter slouží k vyvolávání nepokojů, usoudil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan a nechal v pátek ráno tuto síť v zemi zablokovat. Samotná společnost Twitter pro změnu vyslovila naději, že omezení turecké úřady zase brzy zruší.

Proti kroku tureckých úřadů protestovaly Spojené státy i Evropská unie. Eurokomisař Štefan Füle prohlásil, že je krokem Ankary „vážně znepokojen“. Podle mluvčího Bílého domu Jay Carneye je toto omezení nebezpečné pro dodržování všeobecných lidských práv, které „USA hájí na celém světě“. „Jsme proti omezení přístupu tureckých občanů k informacím, které ohrožuje jejich možnost svobody projevu a sdružování a je v rozporu se zásadami otevřeného vládnutí,“ řekl Carney.

Rozpaky vyvolalo rozhodnutí zablokovat Twitter i u některých tureckých politiků. Prezident Gül kritizoval kompletní zablokování sítě, které je podle něj nepřijatelné. Odpojeny by měly být pouze ty stránky, které se provinily proti právu na ochranu soukromí, uvedl Gül, který je Erdoganovým politickým souputníkem z vládní Stany spravedlnosti a rozvoje. Podle vicepremiéra Aliho Babacana je blokování populární sítě dočasným krokem.

Turecká opozice se hodlá kvůli cenzuře Twitteru obrátit na soud. Ostatních sítí, jimž premiér rovněž pohrozil zákazem, se omezení zatím netýká, uvedla agentura Reuters.

Premiér Erdogan již ve čtvrtek uvedl, že mu případná kritika ze strany Západu nevadí. „Mezinárodní společenství může říkat to či ono. Mě to vůbec nezajímá. Každý uvidí, jak je Turecká republika silná,“ prohlásil premiér na shromáždění několika tisícovek svých příznivců v severozápadní provincii Bursa.

Twitter, který v těchto dnech slaví osmé výročí založení, svým uživatelům radil, jak blokádu obejít. Facebooku a dalších sociálních sítí, které Erdogan rovněž kritizuje kvůli tomu, že jejich prostřednictvím lidé údajně organizují protivládní demonstrace, se žádný zákaz alespoň zatím netýká.