Michael Rockefeller

Michael Rockefeller Zdroj: harvard.edu

Michaela Rockefellera, člena slavné rodiny, prý snědli kanibalové, tvrdí nová kniha

V roce 1961 to byla událost, kterou sledoval celý svět. Michael Rockefeller, člen tehdy jedné z nejbohatších rodin světa a syn guvernéra státu New York Nelsona Rockefellera (ten se stal později viceprezidentem USA), zmizel při své výpravě v Nové Guineji. Mělo se za to, že se utopil. Tělo se ale nikdy nenašlo. Jak upozornila před několika dny americká média a pak agentury, nová kniha teď tvrdí, že příslušníka slavné rodiny zabili a snědli místní kanibalové.

Michael Rockefeller se vždy velmi zajímal o exotická místa a v roce 1961 se vydal na výpravu s holandským antropologem René Wassingem do oblasti obývané Asmaty, jež dnes spadá pod indonéskou provincii Papua. Podle výpovědi Wassinga byla 17. listopadu 1961 jejich malá loď zatopena a převrátila se několik kilometrů od pobřeží (jedny údaje hovoří o pěti kilometrech, jiné udávají daleko větší vzdálenost). Dva místní průvodci plavali pro pomoc. Rockefeller se ale nakonec rozhodl, že doplave na pevninu sám. Od té doby ho nikdo neviděl. Holanďan byl nakonec zachráněn. Přes velkou pátrací akci nebylo Rockefellerovo tělo nalezeno a v roce 1964 ho prohlásili za mrtvého.

Známý cestovatel a spisovatel Carl Hoffman vydal knihu Savage Harvest: A Tale of Cannibals, Colonialism, and Michael Rockefeller’s Tragic Quest for Primitive Art, v níž ale tvrdí, že pravděpodobnější verze je, že Rockefeller se na břeh dostal, tam jej zajali Asmatové, zabili ho a podle svých rituálních zvyků snědli. Hoffman vychází z rozhovorů s potomky některých domorodců a s jedním holandským misionářem, který prý událost o kanibalismu týkající bílého muže tehdy nahlásil svým nadřízeným, ale nikdo ji nebral v potaz. Ani on prý nevěděl, že by se mohlo jednat o člena rodiny Rockefellerů.

Hoffman podotýká, že se jedná o jeho verzi, již se pokoušel ověřit z několika možných zdrojů, ale stoprocentně si není ani on jist, i když napsal, že celý příběh se s největší pravděpodobností odehrál jinak.

Michael Rockefeller tehdy při své cestě navštívil 13 asmatských vesnic a zajímal se především o sochařské výrobky a předměty sloužící k duchovním obřadům. Některé ze stovek získaných předmětů jsou dodnes vystaveny v Metropolitním muzeu v New Yorku.

Asmatové na rozdíl od jiných papuánských kmenů nežili daleko od pobřeží, ale měli kdysi zvyky, jež byly pro naši civilizaci podivné či nepřijatelné. Byl to kanibalismus, muži mívali i sex s muži a sdíleli manželky. Někdy si při rituálech navzájem pili moč a krev.

Michaela RockefellerMichaela Rockefeller|Archiv