Usama bin Ladin

Usama bin Ladin Zdroj: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin nebyl zabit dvěma kulkami, ale byl brutálně rozstřílen, tvrdí kniha

Webové stránky SOFREP, které se věnují operacím amerických speciálních sil, zveřejnily informaci, že prezident Barack Obama a vláda nechtějí uveřejnit fotografie zabitého Usámy bin Ládina proto, že jeho tělo bylo brutálně rozstříleno. To by odporovalo oficiální verzi příběhu. Informoval o tom web Huffington Post.

Bin Ládin byl zabit 2. května 2011 při supertajné operaci v pákistánském Abbottábádu. Prezident Obama pak rozhodl, že fotografie mrtvého teroristy, pořízené během zásahu, nebudou zveřejněny, neboť by mohly sloužit k podněcování dalšího násilí, či jako propagandistický nástroj. Jenže kniha „No Easy Day“, kterou napsal Matt Bissonnette, člen jednotky SEAL Team Six, která se na akci podílela, tvrdí, že bin Ládin nebyl střelen jen do hlavy a do hrudi, jak zní oficiální zpráva. Ale že byl rozstřílen mnoha ranami, hovoří se až o sto kulkách. Vojáci prý do něj stříleli ve více „kolech“. Jednak se chtěli ujistit, že nepřítel číslo jedna je skutečně mrtvý a pak měli údajně někteří u toho pocítit i „potěšení a uspokojení“, že zabili někoho, kdo měl na svědomí tisíce životů prostých Američanů.

Extrémní míra násilí a brutality má vysvětlovat to, že fotografie zabitého vůdce al-Kajdy nikdy nebyly zveřejněny. Na internetu se sice objevila i jeho fotografie těsně po smrtelném zranění, ovšem zanedlouho byla označena jako zcela nevěrohodná. Ani americký Federální odvolací soud nevyhověl námitkám některých organizací, že fotky měly být zveřejněny jako důkaz. Prý se jedná o ochranu národní bezpečnosti.

Podle vojenských expertů by ale mohlo podobné „rozstřílení“ těla odporovat předpisům, které americká armáda používá.