Sevastopol

Sevastopol Zdroj: ČTK

Na ruskou základnu v ukrajinském Sevastopolu přistálo více než deset vojenských helikoptér

Na ruskou základnu černomořské flotily v ukrajinském Sevastopolu údajně z Ruska přelétlo více než deset vojenských helikoptér.

Přílet podle portálu theinsider.ua potvrdil také vůdce menšiny krymských Tatarů Refat Čubarov, který podporuje novou ukrajinskou vládu. Rusko přesun helikoptér prozatím nepotvrdilo, opakovaně ale přislíbilo respektovat územní celistvost Ukrajiny.

Agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské pohraničníky napsala, že do ukrajinského vzdušného prostoru vstoupilo více než deset strojů. Pouze tři z nich podle Interfaxu dostaly k tomu povolení ukrajinské strany. Ukrajinská pohraniční služba v prohlášení také uvedla, že ruští vojáci v Sevastopolu zablokovali jednu z pohraničních jednotek.

Rusko má základnu na ukrajinském Krymu pronajatou. Podle smlouvy o jejím užívání nesmí vojenské vybavení i stroje opustit prostor základny bez ukrajinského souhlasu. Šéf ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov, který zároveň převzal i prezidentské pravomoci, varoval, že jakýkoli pohyb ruských vojsk mimo základnu flotily bude považován za "akt vojenské agrese".

V médiích se objevily spekulace, že ruský zastupitelský úřad na Krymu vydává tamnímu převážně ruskojazyčnému obyvatelstvu ruské pasy. Tyto nepotvrzené zprávy vyvolávají na Ukrajině obavy, že Moskva se připravuje na vojenský zásah. Ruské zákony totiž povolují "ochranu ruských občanů" mimo území Ruska.