Země, Slunce

Země, Slunce Zdroj: Archiv

Každý čtvrtý Američan si myslí, že Slunce obíhá kolem Země

Nepříliš lichotivého vysvědčení se dostalo Američanům podle nově zveřejněné studie, která se věnovala informacím o vědě, technice a poznatcích o některých zcela základních věcech, které se týkají našeho života a světa.

Až 26 procent Američanů si totiž pořád myslí, že Slunce obíhá kolem planety Země a ne opačně. Ukázaly to výsledky studie, kterou zveřejnila National Science Foundation. Moderní heliocentrický (sluncestředný) model vesmíru byl přitom poprvé představen polským astronomem Mikulášem Koperníkem již v 16. století, některými církevními autoritami byl dlouho odmítán, ale následné výzkumy jej jednoznačně prokázaly.

Průzkum odhalil i další velké mezery Američanů, pokud jde o základní fakta. Daleko lépe dopadly asijské a evropské země (studie přináší i informace o znalostech v České republice, která je na tom v tomto směru poměrně dobře).

Studie se zaměřila i na to, odkud vlastně Američané čerpají své některé nesmyslné informace. Nejvíce jich spoléhá na internet a televizi, číslo se blíží 75 procentům. V tom případě neexistuje jiné vysvětlení, než že obyvatelé nejsilnějšího národa světa buď neumí číst, nebo věří nějakým šarlatánům. Výsledky studie byly předány i administrativě Baracka Obamy. Co s nimi asi americký prezident udělá?