1. místo v kategorii příroda (série). Války o nosorožce. Samice nosorožce v jihoafrickém Natalu před čtyřmi měsíci přežila brutální uříznutí rohu pytláky, kteří použili motorovou pilu. Připojila se k samci, který ji doprovází. Roh nosorožce má nyní na mezinárodním trhu vyšší cenu než zlato. Poptávku přiživuje bohatá asijská střední a vyšší třída, rohy jsou používány v léčivech. Jen v Jižní Africe zabili pytláci v roce 2011 víc než 400 nosorožců. (soukromá přírodní rezervace Tugela, Jižní Afrika, 9. listopadu 2010)

1. místo v kategorii příroda (série). Války o nosorožce. Samice nosorožce v jihoafrickém Natalu před čtyřmi měsíci přežila brutální uříznutí rohu pytláky, kteří použili motorovou pilu. Připojila se k samci, který ji doprovází. Roh nosorožce má nyní na mezinárodním trhu vyšší cenu než zlato. Poptávku přiživuje bohatá asijská střední a vyšší třída, rohy jsou používány v léčivech. Jen v Jižní Africe zabili pytláci v roce 2011 víc než 400 nosorožců. (soukromá přírodní rezervace Tugela, Jižní Afrika, 9. listopadu 2010) Zdroj: Brent Stirton, Jižní Afrika, reportáž Getty Images pro časopis National Geographic

Loni pytláci zabili tisíc nosorožců, kilo rohu stojí přes milion korun

Po rozruchu, který způsobila dražba povolení k odstřelu jednoho nosorožce v jihoafrické Namibii, přišla z jihu tohoto kontinentu další zpráva týkající se těchto vzácných tvorů. Tentokrát z Jihoafrické republiky: Pytláci jich zde za loňský rok zabili více než tisíc.

Nosorožčí rohy skončily u asijských překupníků. Tradiční čínská medicína totiž považuje rohy těchto kopytníků zázračný lék na mnoho nemocí včetně rakoviny a také – což je asi pro nosorožce neméně tragické – za jedinečný prostředek k povzbuzení potence. Poptávka po této surovině prudce stoupá, a s ní raketově roste i cena za upytlačené rohy. Od roku 2009 se prý na černém trhu zdvojnásobila na více než milion korun za kilogram.

O jak rozšířený obchod jde, ukázalo i nedávné zadržení dvou nosorožcích rohů na Havlově letišti v pražské Ruzyni. Vážily dohromady skoro sedm kilogramů a jejich cenu celníci podle ČTK odhadli na více než sedm milionů korun.

Ale zpět do Jihoafrické republiky. Podle oficiálního vyhlášení se loni v této zemi stalo obětí pytláků 1004 nosorožců, což je výrazný nárůst. V roce 2010 pytláci zabili 333 nosorožců, v roce 2011 se počet ulovených zvířat zvýšil na 448 a v roce 2012 na 668. V celé Africe podle odhadů žije zhruba 25 tisíc nosorožců dvou druhů. Z nich přibližně 20 tisíc obývá Jihoafrickou republiku. Tato země je tedy (spolu s Namibií) pro ochranu těchto obrů úplně klíčová.

Nelze říci, že by jihoafrická vláda s pytláky nebojovala. Krugerův národní park, kde je pytláctví nejrozšířenější, dokonce hlídají vojáci. Pytlácké skupiny si však zatím zřejmě se všemi opatřeními na ochranu přírody dovedou poradit.