Hana a Antonie

Hana a Antonie Zdroj: YouTube.com

Pákistánské úřady stále hledají unesené Češky

Pákistánské úřady se případu dvou unesených Češek budou i nadále věnovat s největším úsilím, pákistánský prezident Mamnún Husajn také napsal matkám obou dívek. Nový velvyslanec této země v ČR Tadžammul Altáf to řekl v rozhovoru s ČTK.

Dvojici mladých žen zajali v Pákistánu ozbrojenci loni v březnu. Velvyslanec Altáf zdůraznil, že únos řeší Pákistán na všech úrovních včetně prezidentů a že si vyměňuje s českými úřady informace. Zatím není známo, kde se ženy nacházejí.

"Setkal jsem se dvakrát s matkami obou dívek a musím říct, že o tento nešťastný incident máme jako vy velký zájem," zdůraznil diplomat. Loni prezident Miloš Zeman kontaktoval prezidenta Husajna, podle velvyslance mu Husajn odepsal a napsal také rodičům unesených.

Dvě čtyřiadvacetileté české turistky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán. Ženy cestovaly z Íránu do Indie. Později se objevily dva videozáznamy s unesenými: první v červnu a druhý v říjnu. Na starších záběrech pořízených údajně v polovině dubna Češky tvrdily, že jsou zdravé, ale že jejich životy jsou ohroženy. Druhý videozáznam vznikl údajně v srpnu a působí více skličujícím dojmem - dívky mluví o zhoršujícím se zdravotním stavu, špatném přístupu k jídlu a vodě, a dokonce i o tom, jak si přejí být pohřbeny.