Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: Profimedia.cz

Jen 30 procent Čechů podporuje EU, Brusel ztrácí pozice v celé Evropě

V květnu se uskuteční volby do Evropského parlamentu a zdá se, že v nich zabodují i extrémistické a protibruselské strany. Navíc pokud bychom vycházeli z prosincového průzkumu agentury Gallup, tak podpora Evropské unie neustále klesá a v některých zemích už zřejmě nemůže být nižší.

Podle zjištění Gallupu vyjádřilo například podporu EU pouze 30 procent Čechů. U mladších lidí ve věku 15 až 30 let bylo sice u nás kladné hodnocení o něco vyšší, ale ani v této věkové kategorii nepřekročilo 40 procent.

Nespokojenost s Unii je na starém kontinentu tak vysoká, že pouze ve čtyřech zemích dosahuje padesáti a více procent (Dánsko 50 procent, Belgie 56%, Německo 59% a Lucembursko 67%). Naopak ve Francii klesla podpora na 38 procent, ve Švédsku na třicet a ve Velké Británii na pouhých 29 procent. A to chce Londýn vypsat referendum o setrvání země v Evropské unii.

Ve státech, které se nacházejí v těžké ekonomické situace, je podpora EU mizivá a pořád klesá. V Řecku fandí Bruselu jen 19 procent obyvatel, na Kypru o dvě procenta více a ve Španělsku je to 27 procent. Přitom v této velké a pro Evropu významné zemi dosahovala podpora Evropské unie v roce 2008 až 59 procent a byla jedna z nejvyšších vůbec.