most USA

most USA Zdroj: profimedia.cz

Guvernér Christie nechal zavřít most, aby potrápil neposlušného starostu. Jeho šance stát se americkým prezidentem jsou ohroženy

Americká politická hvězda Chris Christie má malér, ale tvrdí: „Oběť jsem já!“ Populární tvář republikánů, tělnatý guvernér New Jersey, by měla být jedním z vážných uchazečů o Bílý dům v roce 2016. Christie sám už potvrdil, že se bude minimálně ucházet o republikánskou nominaci. Tu měl donedávna velkou šanci získat. Teď se situace mění. Vinen je zavřený most.

Loni v listopadu Christie přesvědčivě obhájil funkci guvernéra, když ho kromě tradičních voličů republikánů podpořily i menšiny a další obvyklí voliči demokratů – získal přes 60 % hlasů a potvrdil tak, že má v případném prezidentském klání šanci uspět. Před volbami mu vyjádřila podporu řada starostů měst ve státě New Jersey, včetně některých demokratů. Neučinil tak ale Mark Sokolich, starosta Fort Lee.

A tam nedávno vypukly obrovské dopravní problémy kvůli uzavřenému mostu George Washingtona, spojnici s New Yorkem, který patří k nejvytíženějším na světě – denně přes něj projede asi 300 tisíc aut. Kolaps byl otázkou několika hodin, v zácpě uvízly i sanitky. Původně ironická interpretace, totiž že šlo o guvernérovu pomstu neposlušnému starostovi, dostala reálné obrysy poté, co se na veřejnost dostaly některé interní e-maily guvernérových spolupracovníků a podřízených. „Je čas na nějaké dopravní problémy ve Fort Lee,“ napsala guvernérova spolupracovnice v srpnu. „Rozumím,“ zněla odpověď. Když krizová situace nastala, další z účastníků hromadné e- mailové korespondence k tomu dodal: „Je špatné, že se směju?“ Kritici často upozorňují na diktátorské manýry guvernéra Chrise Christieho a vyčítají mu, že když se mu někdo postaví, dočká se odplaty. Své oponenty rád veřejně zesměšňuje a místo odpovědí na nepohodlné otázky reaguje satirickými vtípky. Proto ačkoli chybějí důkazy, celá kauza vypadá, jako by pocházela z guvernérovy hlavy. Odpovídá totiž jeho stylu. Chris Christie se za potíže omluvil a odpovědnou úřednici vyhodil. Tvrdí přitom, že o ničem nevěděl a že je sám obětí. Faktem je, že v americké politice se hodně hraje na vnější dojem a je celkem jedno, jak to ve skutečnosti bylo. Pokud by zavření mostu skutečně sám nenařídil, ale stála by za tím jen přílišná horlivost úředníků, byla by velká ironie, kdyby ho tento skandál stál naděje v prezidentské volbě. Vzhledem k jeho naturelu se s ním pořád musí počítat.