4. Angela Merkelová, kancléřka Německa

4. Angela Merkelová, kancléřka Německa Zdroj: Profimedia.cz

Kancléřka Merkelová se zranila při jízdě na běžkách. Má nalomenou pánevní kost

Německá kancléřka Angela Merkelová se na zimní dovolené ve Švýcarsku zranila při běžkování a v příštích třech týdnech musí zrušit vícero naplánovaných termínů a cest.

Merkelová trávila vánoční volno ve švýcarském Engadinu. Při běhu na lyžích podle Seiberta spadla, utrpěla těžkou pohmožděninu a nalomila si levou zadní část pánve.

K pádu podle mluvčího došlo "při malé rychlosti" ještě ve starém roce. Kancléřka podle něj nyní bude většinu práce vyřizovat z domova, středeční zasedání vlády by ale prý chtěla řídit osobně. Prvně se totiž sejde kabinet velké koalice kancléřčiných konzervativců (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD), který prezident Joachim Gauck jmenoval krátce před Vánocemi.

"Má tři týdny hodně ležet," přiblížil Seibert doporučení lékařů Merkelové. Kancléřka podle něj bude zpočátku chodit s oporou.

Merkelová měla tento týden v plánu cestu do Varšavy na setkání s polským premiérem Donaldem Tuskem a v Berlíně měla přivítat nového předsedu lucemburské vlády Xaviera Bettela. Obě tyto akce se podle Seiberta neuskuteční.