New York, Zima

New York, Zima Zdroj: profimedia.cz

Amerika čeká rekordní zimu a kruté mrazy

Části USA postihla v minulých dnech nejenom sněhová bouře Hercules, při které napadlo na některých místech za několik hodin až 60 centimetrů sněhu, ale meteorologové navíc očekávají rekordní zimu a kruté mrazy.

Například v New Yorku klesla teplota až pod minus 20 stupňů a chladný polární vítr bude v příštích dnech příčinou ještě větších mrazů. Na některých místech Spojených států se očekávají i hodnoty dosahující minus 30 či 40 stupňů. Úřady proto varují obyvatele, aby se dostatečně chránili před velmi nízkými teplotami.

Podle meteorologů bude letošní zima v Severní Americe nezvykle silná a potrvá i hodně dlouho. Mohla by být rekordní za posledních 20 let. Odhaduje se, že v některých částech USA na několik měsíců zamrznou velké vodní plochy, které budou dál ochlazovat vzduch. Přičítáno je to větrům z arktických oblastí.

Studené počasí jen v minulých dnech způsobilo uzavření mnoha úřadů a zkomplikovalo dopravu. Bylo už zrušeno kolem 5000 letů. Situace je nepříjemná i z toho důvodu, že do funkcí s Novým rokem nastoupilo mnoho nových starostů, kteří uspěli v podzimních volbách minulý rok. Podle expertů to bude pro část USA složitá zatěžkávací zkouška, jak si s výjimečnou situací poradí.