Rozpočet

Rozpočet Zdroj: Profimedia.cz

Schodek rozpočtu je nižší, než se čekalo, přispěla k tomu i Nečasova vláda

Přestože jsme celý minulý rok slyšeli, jak stát špatně hospodaří, schodek státního rozpočtu je o pětinu nižší, než se očekávalo. Je to 81 miliard korun, místo předpokládaných 100 miliard. A výrazně k tomu přispěla Nečasova vláda, která v létě po aféře Nagyová padla.

Podle premiéra Jiřího Rusnoka je totiž za tímto výsledkem lepší výběr DPH i čerpání peněz z Evropské unie. Pokud je tomu skutečně tak, tak někteří čeští politici veřejnosti loni vytrvale lhali. Zejména levicové strany tvrdily, že ministerstvo financí (předtím vedené Miroslavem Kalouskem) není schopno pořádně vybírat DPH. A také, že špatně čerpáme fondy z EU. Teď se najednou tvrdí opak.

Podle ministerstva financí jsou důvodem nižšího schodku úspory na straně výdajů, které se projevily nejvíce u neinvestičních nákupů a souvisejících výdajů a sociálních dávek. „Výsledek rozpočtu je v kontextu doby a podmínek myslím velmi pozitivní. Jde o nejnižší deficit od roku 2008, dokonce nižší než v roce 2006, kdy byla poměrně svižná konjunktura," řekl premiér Rusnok. Na letošek sněmovna schválila rozpočet s deficitem 112 miliard korun. V souvislosti s výsledkem roku 2013 by ale výsledek mohl být daleko příznivější.