Kim Čong Un

Kim Čong Un Zdroj: Reuters

Kim Čong-un si na Nový rok pochválil popravu strýce

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu přivítal nedávnou popravu svého mocného strýce generála Čang Song-tcheka s tím, že odstranění „frakční pěny“ „pomohlo utužit betonovou jednotu mezi lidmi“.

Vůdce Kim ve svém novoročním poselství vysílaném ve státní televizi mluvil o popravách jako o „rezolutní akci“. Znova zopakoval, že se strýc pokusil vybudovat si ve straně vlastní mocenskou základnu. „Včasné a přesné rozhodnutí naší strany, aby se očistila od antistranických a antirevolučních a frakčních prvků pomohlo výrazně upevnit jednotu strany a revoluce a posílilo naši solidaritu stokrát,“ řekl Kim.

Podle jihokorejských odborníků je tento projev snahou ukázat vůdce jako člověka, který má situaci pevně pod kontrolou. Teď bude nastolena jednota strany, vlády a armády. Čang, zatčený v půlce prosince, byl kdysi neoficiální dvojkou komunistického režimu. Sedmašedesátiletý generál hrál klíčovou roli při upevňování nového vedení nezkušeného Kima, který se ujal moci po smrti otce a dlouholetého vládce Kim Čong-ila v prosinci 2011. Rostoucí strýcova moc ale nakonec zřejmě vzbudila nelibost synovce. V pozadí také mohou být spory o ovládnutí lukrativního obchodu s uhlím, kde Čang dominoval. Čistka byla provedena veřejně a mimořádně brutálním způsobem. Čang byl označen za lidskou spodinu a sukničkáře, který si strčil do kapsy miliony dolarů ze státních peněz na podporu svého dekadentního životního stylu.

Kim vyzval rovněž k většímu úsilí povzbudit ekonomiku země pomocí rozvoje infrastruktury, energetických a zemědělských odvětví. Kim pak ještě přidal několik výhružek jadernou zkázou Spojeným státům. Můžeme očekávat, že komunistická Korea žádné problémy samozřejmě nevyřeší, takže bude třeba najít někoho dalšího, kdo by se dal popravit. Nemůžeme vyloučit, že jednou podle potřeby někdo svrhne a nechá popravit samotného Kima. Jak je známo, dynastie Kimů vyniká sukničkářstvím, mocenskými intrikami a zálibou v dekadentním západním způsobu života. Že svou zemi likvidují pomatenými doktrínami a praxí je známo, něco by se na vůdce už našlo.