l-159

l-159 Zdroj: Profimedia.cz

Z prodeje L-159 do Iráku definitivně sešlo, uspěli Korejci

Plán na vývoz letounů L-159 do Iráku definitivně zkrachoval, 24 cvičných strojů FA 50 za 1,1 miliardu dolarů (přes 20 miliard korun) tam dodá jihokorejská Korean Aircraft Industries, píšou dnes Hospodářské noviny. Kontrakt podle listu koncem minulého týdne podepsal irácký premiér Núrí Málikí a šéf korejského výrobce.

"Během vyjednávání nastaly těžkosti, když se v zahraničních médiích objevily zvěsti, že uspěl letoun české produkce. Jsme ale rádi, že se nám obchod podařilo dotáhnout do konce," uvedl podle HN šéf korejské firmy.

O prodeji strojů z produkce největšího českého výrobce letadel a letecké techniky Aera Vodochody se jednalo několik let, objem zakázky měl být zhruba 19,2 miliardy korun. Česko si od dodávky slibovalo, že výrazně podpoří zdejší letecký průmysl a vytvoří přes 700 pracovních míst.

Loni v říjnu tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) uvedl, že Česká republika se dohodla s Irákem na dodávce 28 letounů L-159. "S arabskými státy je to vždy velká licitace. Možná, že česká strana včetně firmy Aero posléze nebyla nebo nemohla být dostatečně agresivní a zároveň flexibilní při vyjednávání o ceně a offsetovém programu," řekl nyní podle Hospodářských novin Vondra.

Ministr obrany Vlastimil Picek koncem listopadu oznámil, že armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných bitevníků L-159. Americká firma Draken International má zájem o 24 provozuschopných strojů a o čtyři na náhradní díly. Cena kontraktu se bude pohybovat od 434 do 516 milionů korun. Záležet bude na vybavení jednotlivých strojů. Vojenské letectvo má celkem 72 bitevníků, za které zaplatilo 51 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich. Celkem 36 strojů je zakonzervováno.