Kim Čong Un

Kim Čong Un Zdroj: profimedia.cz

Kimův režim řádí: strýčka a generála upálit a uvařit!

Severokorejské státní sdělovací prostředky se snaží získat maximální podporu veřejnosti pro šokující čistku, jejíž obětí se stal strýc Kim Čong-una a jeho bývalý rádce.

Články odsuzující Čang Song-tcheka a pranýřující všechna jeho pochybení vycházejí v době, kdy naopak Jižní Korea obvinila Kim Čong-una z uplatňování "vlády teroru", napsala agentura AFP.

KLDR v pondělí potvrdila, že Čang, považovaný za Kimova politického zástupce a neoficiální muže číslo dvě severokorejské hierarchie, byl zbaven všech postů a titulů. Vedení ho obvinilo mimo jiné i z korupce a budování vlastní mocenské základny.

Státní televize odvysílala fotografie, na nichž Čanga odvádějí dva policisté z oficiálního zasedání. To je krajně výjimečný případ veřejného zostuzení člověka, kterého nyní sdělovací prostředky démonizují coby narkomana a sukničkáře. Čangův další osud zůstává nejasný. V úterý rozhlasová stanice Free North Korea, kterou provozují uprchlíci z KLDR v Jižní Koreji, uvedla, že Čang byl možná už ve čtvrtek popraven.

Boží trest na ně, soudruzi!

Oficiální státní deník Rodong sinmun napsal, že obyvatelé země jsou tak rozhořčení Čangovými zločiny, že žádají, aby byl "upálen" nebo aby mu bylo "podřezáno hrdlo". "Tito ničemové, kteří se snaží zničit naši jednotu, si zaslouží boží trest. Chtěl bych hodit Čanga a jeho skupinu do vřící vody," citoval list dělníka z tepelné elektrárny v Pchjongjangu Ri Jong-songa.
V článku nazvaném: "Nemilosrdné železné kladivo na protistranické živly!" list také citoval dělníka ze strojíren, který Čanga a jeho frakci označil za "lidský odpad", který je "horší než zvířata".

Deník zveřejnil celostránkový úvodník vyzývající k jednotě pod vedením Kim Čong-una, který zemi vládne od smrti svého otce Kim Čong-ila v prosinci 2011. A varoval, že Severní Korea "nikdy neodpustí zrádcům".Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v úterý mladého severokorejského vůdce obvinila z toho, že se uchyluje ke krajnímu násilí, aby upevnil své vedení. "Severní Korea se pustila do uplatňování vlády teroru, zatímco provádí rozsáhlou čistku, aby upevnila moc Kim Čong-una," prohlásila prezidentka na schůzce vlády. To může ještě víc otřást vztahy mezi oběma Korejemi a zkomplikovat situaci na Korejském poloostrově, dodala.