obřízka

obřízka Zdroj: Profimedia.cz

Norsko se pustilo do absurdního boje s obřízkou. Celá Evropa může následovat

Norské ministerstvo zdravotnictví zvažuje návrh na regulaci obřízky chlapců. Některé politické strany vyzývají k úplnému zákazu obřízky nezletilých, což by ovlivnilo židovské a muslimské komunity.

Před dvěma lety norské ministerstvo zdravotnictví dostalo za úkol přezkoumat obřízku a to, jak by měla být v Norsku praktikována. “Ministerstvo ještě nedokončilo svůj postoj, ale má v úmyslu podat legislativní návrh,” řekl ministr zdravotnictví Bent Hoie pro největší norské noviny Aftenposten.

Problému se dostal do pozornosti veřejnosti poté, co norská ombudsmanka Anne Lindboe vyzvala k zákazu obřízky chlapců mladších 16 let, pokud to není odůvodněno zdravotními potřebami. “Není to kvůli špatnému pochopení menšin a náboženských tradic, ale proto, že je tento postup nevratný, bolestivý a riskantní,” uvedla ombudsmanka.

Postoj ombudsmanky Lindboe sdílí i někteří členové Strany práce, která má nyní v Norsku největší podíl křesel (55 z 169) a je v opozici vůči vládnoucí Konzervativní-progresivní koalici. “Jako moderní společnost bychom měli pracovat na zamezení praktik, které vystavují děti a další osoby zbytečnému utrpení,” řekla Ruth Mari Grung ze Strany práce, která je členem parlamentního výboru pro zdravotní a pečovatelské služby.

Není obřízka jako obřízka


Tažení proti obřízce ale možná dolehne na celou Evropu. Jak uvedl Židovský tiskový a informační servis, parlamentní shromáždění Rady Evropy letos 1. 10. schválilo rezoluci založenou na zprávě “Právo dítěte na fyzickou celistvost”. Zpráva, kterou předložila jako zpravodajka Výboru pro sociální věci, zdraví a trvale udržitelný rozvoj Rady Evropy německá poslankyně Marlene Rupprechtová, označuje obřízku prováděnou malým chlapcům za „jednoznačné porušení lidských práv dětí“. Rezoluce, není závazná, ale vyzývá členské státy, aby „jasně definovaly lékařské, hygienické a další podmínky, které musí splňovat takové zákroky, jež jsou dnes široce rozšířeny v určitých náboženských komunitách, jako lékařsky neodůvodněná obřízka malých chlapců.“

Rezoluce se dále vztahuje na mrzačení ženských pohlavních orgánů, chirurgické zákroky v raném věku u intersexuálních dětí, tělesné tresty a provádění piercingu, tetování a plastických operací dětem.

Tohle Evropa asi nevyhraje

Je jasné, že náboženské komunity jsou pobouřeny, protože se jedná o zásah do tisíciletých tradic. Obavy z následků obřízky jsou asi tak podložené, jako hysterie Evropské unie ohledně rtuťových teploměrů. Není známo, že by obřízka nebo rtuťové teploměry někomu ublížily, ale někdo má obsesivní potřebu regulovat život druhých a páchat dobro za každou cenu. Židovským představitelům také vadí, že se obřízka chlapů staví na stejnou úroveň jako mrzačení dívek takzvanou ženskou obřízkou. Loni se velký spor o obřízku vedl v Německu, kde mimořádně síly spojili židé a muslimové a nakonec svůj spor se soudy vyhráli. Můžeme očekávat, že se evropské byrokracii nepodaří tuto nesmyslnou normu prosadit do života. Tisícileté tradice, které jsou samy o sobě neškodné, nebude snadné zlomit.