Kyjev

Kyjev Zdroj: ČTK

Lenina už v Kyjevě strhli. Teď vznikají nové barikády

Nové barikády vyrostly v noci na dnešek v centru ukrajinské metropole Kyjeva, které už řadu dní ovládají stoupenci proevropské opozice. Demonstranti obsadili okolí vládních budov a snaží se ochránit střed města před očekávaným zásahem těžkooděnců ze speciálních jednotek.

Nervozitu vyvolala mezi stoupenci opozice v Kyjevě informace poslanců strany UDAR o tom, že do Kyjeva dopoledne dorazila kolona 18 autobusů a nákladních aut s příslušníky pohotovostních vojsk ministerstva vnitra. Podle sdělení ministerstva jde o pouze o pravidelnou výměnu vojenských hlídek rozmístěných v Kyjevě. Budova kyjevské radnice, kterou opozice drží od počátku protestů, byla dnes nicméně z obavy před policejním útokem částečně vyklizena.

V Kyjevě se dnes zhoršilo počasí, vane silný vítr, mrzne a hustě sněží. Situaci v centru města navíc vyhrotil údajný anonymní telefonát na místní policejní služebnu, že ve třech stanicích metra je uložena bomba. Policisté stanice metra uzavřeli a nikoho dovnitř nepouštějí. Demonstranti přes noc vybudovali několik barikád na centrálních ulicích Bohdana Chmelnického a Chreščatyk v blízkosti vládních budov. Z okolních parků přinesli lavičky, betonové květináče a odpadkové koše, konstrukce zpevnili svařenými kovovými zábranami.

Vchody do hlavních administrativních budov ve středu města opozice nadále blokuje. Stovky lidí podle agentury Unian střeží barikády před vstupem do sídla parlamentu a vlády, hlídky opozičních aktivistů blokují i vstupy do kanceláře prezidenta Viktora Janukovyče. Situace je nicméně nepřehledná, podle některých médií vládní úřady pracují, podle jiných byla schůze kabinetu plánovaná na dnešek přeložena na středu.

Je to hra o čas

Vedení strany UDAR oznámilo, že policie už zadržela několik lidí, kteří mají údajně na svědomí zničení pomníku bolševického vůdce Vladimira Uljanova-Lenina na třídě Tarase Ševčenka v centru Kyjeva. Podle dnešních zpráv některých ukrajinských médií převzala odpovědnost za nedělní zničení pomníku, který v Kyjevě stál od roku 1946, národně orientovaná strana Svoboda. Policie zadržené stíhá za výtržnost a ničení veřejného majetku.

Svou vlastní demonstraci dnes v kyjevském Mariinském parku uspořádali stoupenci prezidenta Janukovyče a jeho Strany regionů. Podle agentury Interfax-Ukrajina přišly na demonstraci zatím asi 2000 lidí, další přijíždějí z východoukrajinských měst, kde má Strana regionů svou nejsilnější základnu. Ve střetu mezi proevropskou opozicí a prezidentem Viktorem Janukovyčem je třetím hráčem čas, píše dnes kyjevský tisk. Vláda očividně očekává, že blížící se novoroční svátky oslabí vůli demonstrantů postavit se režimu. Opozici, která nemá jasného vůdce, nezbývá než čekat, zda vláda povolí. Toto čekání se ale kdykoli může zvrhnout v násilnosti, varoval kyjevský rozhlas.