TOP 09

TOP 09 Zdroj: ČTK

Schwarzenberg i nadále povede TOP 09, ve volbě předsedy neměl protikandidáta

Karel Schwarzenberg dnes na sněmu v Praze podle očekávání obhájil post předsedy TOP 09. Neměl protikandidáta. Schwarzenberg, který příští týden oslaví 76. narozeniny, stranu vede od jejího vzniku v roce 2009. Sněm bude dnes volit také členy předsednictva a výkonného výboru.

Schwarzenberg delegátům poděkoval za důvěru. "Doufám, že vás nezklamu. Uvědomte si, že jste si zvolili někoho, kdo vás nebude v příštích letech šetřit. Budeme pracovat, abychom zachovali svobodu a demokracii," řekl po zvolení Schwarzenberg. Podle něj se TOP 09 musí vymezit proti hnutí ANO a Úsvit přímé demokracie, které uspěly v nedávných sněmovních volbách a které Schwarzenberg označil za populistické strany.

"Budeme-li dále tací, jací jsme, strana bez velkých slibů a rámu, strana, která soustavně pracuje, tak jsem přesvědčen, že naši voliči to ocení," řekl delegátům sněmu. Změn v politice podle staronového předsedy není možné dosáhnout bez soustavné práce a drobné práce. Přestože TOP 09 po sněmovních volbách, v kterých získala 12 procent hlasů, skončí v opozici, neměla by podle Schwarzenberga propadal malomyslnosti. "Buďme klidní, ale pilní. Musí být jasná čára mezi námi a politikou nezodpovědnou," vyzval účastníky sněmu.

Delegáti budou dále volit prvního místopředsedu. Tento post obhajuje exministr financí Miroslav Kalousek, který také nemá protikandidáta. Boj se očekává až o místopředsednická křesla. Schwarzenberg už v sobotu řekl, že by mezi místopředsedy rád viděl pražského primátora Tomáše Hudečka.