Papež František

Papež František Zdroj: ČTK

Papež se rozhodl vytvořit komisi k ochraně dětí před zneužíváním duchovními

Papež František se rozhodl vytvořit expertní komisi, která mu bude radit v otázkách ochrany dětí před sexuálním zneužíváním duchovními a pomoci obětem takového jednání.

Zřízení komise, která by měla pomoci jeden z ožehavých církevních problémů, oznámil v pátek bostonský kardinál Sean O'Malley. Stalo se tak na závěr jednání papežova osmičlenného poradního sboru kardinálů, který připravuje zásadní reformu úředního aparátu katolické církve.

"Komise má ve spolupráci s biskupy a biskupskými konferencemi připravit návrhy pro nové iniciativy" v této oblasti, sdělil kardinál na tiskové konferenci. Upřesnil, že tyto iniciativy mají zahrnovat ochranu dětí a také výchovné programy pro duchovní, seminaristy a učitele náboženství.

Podle O'Malleyho vytvoření komise navrhl ve středu papežovi poradní sbor kardinálů a František s tím dnes souhlasil, čímž pokračuje na cestě vytyčené jeho předchůdcem Benediktem XVI. Členové komise budou oznámeni později.

Papežův poradní sbor kardinálů se poprvé sešel začátkem října, aby projednal opatření k reformě papežské kurie. Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho, kterého citovala agentura APA, se sbor má opět sejít ve dnech 17. až 19. února před kardinálskou konzistoří svolanou na 21 až 23. února.