Jana Nagyová Petr Nečas

Jana Nagyová Petr Nečas Zdroj: ČTK

Policie končí vyšetřování v kauze NagyGate, chybí už prý jen poslední posudek

Policie ukončila vyšetřování údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování tří osob. Všechny čtyři obviněné chce s vyšetřovacím spisem seznámit příští týden, píše ČTK s odvoláním na deník Právo.

Obvinění kvůli zneužití pravomoci čelí bývalá šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová (nyní Nečasová) se dvěma bývalými šéfy rozvědky Milanem Kovandou a Ondrejem Páleníkem a zpravodajcem Janem Pohůnkem.

Podle zjištění Práva už policisté dokonce na příští týden naplánovali seznámení všech čtyř obviněných s vyšetřovacím spisem, který tedy do té doby musí být uzavřen a kompletní.

Pohůnka navíc společně s Kovandou viní detektivové i z porušování povinnosti při správě cizího majetku kvůli tomu, že vyplatili 125 tisíc korun soukromé bezpečnostní agentuře za březnové sledování dvou podřízených Nagyové. Kovanda už požádal o to, aby mohl tuto údajnou škodu vůči státu uhradit ze svých peněz.

Poslední, co podle Práva ještě detektivům schází k uzavření vyšetřovacího spisu, je posudek, zda šlo v případě sledování bývalé paní Nečasové o sledování jí samotné (jak tvrdí žalobci) nebo naopak o její ochranu před tím, aby jí nesledoval někdo cizí (tím, že měli vyvrátit toto podezření, se hájí obvinění). Arbitrem mají být v tomto případě policisté z Útvaru zvláštních činností, který se specializuje na odposlechy a sledování osob. O jejich posudek požádali olomoučtí vyšetřovatelé.

Obvinění s tím nesouhlasí, protože podle nich tajné služby pracují na základě jiných principů než policie. Zároveň prý policie (stejně jako státní zástupci) nemá právo požadovat (a kontrolovat a hodnotit) jakékoli materiály Vojenského zpravodajství.