Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ČTK

Právník Zavadil zaplatí za inzerát proti Schwarzenbergovi pokutu 850 tisíc korun

Pražský advokát Vladimír Zavadil dostal v kárném řízení pokutu 850.000 korun za to, že při prezidentských volbách zadal do deníku Blesk inzerát s výzvou, aby lidé nevolili kandidáta Karla Schwarzenberga.

Podle kárného senátu byl inzerát neetický, a to v advokátním, tak i celospolečenském kontextu, sdělila dnes Iva Chaloupková, mluvčí České advokátní komory (ČAK), která kárnou žalobu na Zavadila podala.

Rozhodnutí kárného senátu zatím není pravomocné. Zavadil i žalobce si ponechali lhůtu na odvolání. O případném odvolání bude rozhodovat odvolací kárný senát ČAK. Podle Chaloupkové kárný žalobce vinil Zavadila z toho, že nedodržel ustanovení zákona o advokacii a pravidla profesionální advokátní etiky, která mu ukládají povinnost všeobecně poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu. "Kárný senát vynesl rozhodnutí, že advokát je kárně vinen. Neuspěl se svou argumentací, že inzerát nezadal jako advokát, ale jako soukromá osoba. Podle názoru kárného senátu právě to není rozhodující," uvedla mluvčí.