NSA

NSA Zdroj: profimedia.cz

Američané prý denně shromáždí 5 miliard záznamů o mobilech

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) prý denně shromáždí 5 miliard záznamů o mobilních telefonech v zahraničí, včetně údajů o těch, které patří Američanům. Píše o tom list Washington Post s odvoláním na úředníky, kteří si přáli zůstat v anonymitě.

NSA podle listu Washington Post kromě jiného bezděčně shromáždí ročně záznamy o pohybu desítek milionů Američanů, kteří cestují do zahraničí. Údaje ukazují, že NSA může sledovat pohyb téměř jakéhokoliv mobilního telefonu na světě a zmapovat vztahy mezi uživateli mobilních telefonů. Podle listu výkonný analytický počítačový program nazývaný CO-TRAVELER zpracuje data stovek milionů nic netušících lidí a podle pohybu jejich telefonů vypracuje strukturu vztahů mezi nimi.

Protože sama NSA neví, kterou část dat by mohla potřebovat, uchovává až 27 terabajtů informací, což je více než dvojnásobek textového obsahu tištěných sbírek Knihovny Kongresu, upozornil list. Loni prý NSA ve svých vnitřních materiálech uvedla, že objemy dat jsou tak velké, že překonávají její schopnost zpracování a uchování.

Mluvčí NSA Shawn Turner se ke zprávě odmítl vyjádřit, uvedla agentura AP