Kyjev

Kyjev Zdroj: ČTK

Situace v Kyjevě se přiostřuje: Ukrajinští demonstranti zablokovali budovu vlády

Tisíce stoupenců proevropské opozice, jež se na Ukrajině hlásí k proevropské politice, včera opět demonstrovalo před vládní budovou, kde se jim podařilo zatarasit vchody.

Demonstranti skandující "Banda ven!" se další den dožadují demise vedení státu, včetně prezidenta Viktora Janukovyče. Dnes se v metropoli očekává další velká demonstrace a hrozí nové střety s policií.

Interfax-Ukrajina informovala, že na nádvoří sídla vlády je osm autobusů plných příslušníků speciální zásahové jednotky, kteří však zatím proti demonstrantům nic nepodnikají. Podle ruské tiskové agentury ITAR-TASS u budovy stojí ve čtyřech řadách policejní kordon.

Podle médií se pět až šest tisíc protestujících přemístilo k sídlu kabinetu premiéra Mykoly Azarova z náměstí Nezávislosti, kde po víkendových srážkách s policejními komandy panoval do dnešního rána klid. Nejvytrvalejší odpůrci vlády, kteří na místě vydrželi do rána navzdory drobnému dešti a teplotě něco málo nad nulou, si postavili stany a zahřívali se u četných ohníčků.

Po přesunutí davu k vládní budově bylo náměstí téměř prázdné, ale další lidé se tam už opět scházejí, Interfax-Ukrajina jejich počet odhaduje na pět tisíc. Kyjevský správní soud přitom v neděli na žádost radnice až do 7. ledna zakázal shromáždění na některých místech v centru metropole, včetně náměstí Nezávislosti.

Situace v Kyjevě se během víkendu dramaticky vyostřila poté, co policie v sobotu ráno tvrdým zákrokem "vyčistila" náměstí Nezávislosti od studentů protestujících proti nepodepsání dohody o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. V neděli však na stejné místo přišly protestovat mnohem větší davy, přinejmenším na 100.000 lidí.

Opoziční představitelé v neděli večer vyzvali Ukrajince z celé země, aby dnes přijeli do Kyjeva podpořit úsilí sesadit vládu a prezidenta. Účastníci protestů v neděli obsadili kyjevskou radnici a také sídlo provládních odborů. Na obou místech zatím panuje klid.