Dražan, Martínek

Dražan, Martínek Zdroj: Lidovky.cz

Z Lidovek odcházejí další osobnosti: Dražan a Martínek. S dnešní kauzou to prý nesouvisí

Otvírací článek včerejších Lidových novin je, stručně řečeno, o návrhu komunistů na zrušení lustračního zákona. V brněnské mutaci se hned na druhém sloupku „otvíráku“ dočteme logickou kritickou poznámku směrovanou vůči Andreji Babišovi, jemuž by zmíněné zrušení prospělo – už by mu mohlo být úplně jedno, jestli v análech StB byl veden oprávněně, či ne. V pražské mutaci však tato poznámka vypadla. Prý omylem.

„Mě to taky překvapilo,“ okomentoval dvojí verzi novin, jež nedávno honosně oslavily sto dvacet let své existence, zástupce šéfredaktora Jan Dražan, který k lednu 2014 redakci opustí. „Vačkov mi nicméně vysvětlil, že šlo o nedopatření, a já nemám důvod mu nevěřit,“ dodává.

Dražan také oficiálně potvrdil, že spolu s kolegou Daliborem Martínkem z deníku odcházejí. „Nemohu mluvit za kolegu Martínka, ale pro mě to bylo rozhodnutí, které se utvářelo už od června, kdy byl oznámen prodej Mafry Andreji Babišovi,“ popisuje exkluzívně pro Reflex Dražan. „Situace, kdy politik vlastní médium, se začala vymykat z kloubů. Nejde přímo o cenzuru, kromě jednoho telefonátu Babiš nijak nezasahoval. Ale na každou zprávu o Babišovi se nyní člověk musel jinak dívat,“ dodává s tím, že není žádná souvislost mezi dnešním „výpadkem“ hodnotící poznámky vůči Andreji Babišovi z pražského vydání a jejich výpovědí.

Fakt, že Pražané si přečetli úvodní článek Lidovek bez poznámky o Babišovi, mu ale, doufejme, nijak nepomůže. Každý myslící člověk si dá dohromady, že především jemu by pomohlo, kdyby se případné lustrace nemusely do budoucna řešit, i když to na titulní stránce není napsané. I kdyby byla pravda to, že muž pověřený vedením redakce text neviděl a označil jej za omyl, vyvolává toto „nedopatření“ jen další pochyby o tom, zda jsou politické stránky Babišových novin svobodné, či už ne.