Jihoafrická média krejčíře  viní z deseti vražd

Jihoafrická média krejčíře viní z deseti vražd Zdroj: Archív

Soud v JAR nařídil policii, aby právníkům řekla, kde drží Krejčíře

Jihoafrický soud v noci na dnešek vyhověl právníkům zadrženého Čecha Radovana Krejčíře a nařídil policii, aby jim řekla, kde je Krejčíř zadržován. Informoval o tom dnes server Eyewitness News. Policisté Krejčíře v pátek zatkli v jeho domě. Je podezřelý z pokusu o vraždu a z únosu.

Soud podle serveru rozhodl na základě práva o zaručení kontaktu zadrženého s právními zástupci. Krejčířovi právníci dosud nevěděli, jaká policejní jednotka Krejčíře zatkla, ani kam byl odvezen. Policie však na dnešních 11:00 SEČ svolala tiskovou konferenci do Pretorie, kde chce o případu informovat. Eyewitness News poskytl také některé detaily ze zatýkání. Policisté prý čekali v neoznačeném automobilu u benzínové stanice nedaleko Krejčířova domu v Bedfordview. Na Krejčířům příjezd do domu je upozornil jeden z jeho sousedů.

Podle Krejčířovy ochranky se vše seběhlo v několika minutách. Strážci prý viděli Krejčíře zastavovat na příjezdové cestě a po několika minutách už seděl v neoznačeném autě, které s ním směřovalo pryč. Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. Sdělovací prostředky v JAR ho spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale zatím soudy neprokázaly.

V České republice byl Krejčíř nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik a úřady se už léta neúspěšně pokoušejí prosadit jeho vydání zpět do vlasti. Věc v poslední době zdrželo jednání o Krejčířově žádosti o azyl v JAR: ta byla sice zamítnuta, nyní se ale projednává Krejčířovo odvolání v této věci.