Usáma Bin Ládin

Usáma Bin Ládin Zdroj: Isifa.com

V Pákistánu obnovili proces s mužem, který vypátral bin Ládina

V Pákistánu obvinili z vraždy a podvodu lékaře, který pomáhal americké zpravodajské službě vystopovat teroristu Usámu bin Ládina. Informovala o tom agentura AFP. Americké komando pak bin Ládina v roce 2011 zabilo v pákistánském Abbottábádu.

Lékař Šakíl Afridi byl za to souzen loni a soud mu vyměřil 33 let vězení. Letos v srpnu však odvolací soud rozsudek zrušil a nařídil nový proces. Afridiho právník dnes řekl, že nová obvinění proti jeho klientovi vznesla "jedna žena, která ho viní ze zabití svého syna".

V minulém procesu byl Afridi obviněn z velezrady za to, že pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA) vedl falešný očkovací program, který měl Američanům pomoci vystopovat šéfa Al-Káidy. Cílem bylo získat vzorek krve alespoň jednoho z dětí žijících v bin Ládinově domě, aby testy DNA určily, zda jde o jeho příbuzné. Není ale známo, zda právě tato akce přispěla k nalezení vůdce teroristů.

Bin Ládinova likvidace vyvolala mezi Spojenými státy a Pákistánem diplomatickou roztržku a Islámábád tajnou americkou operaci označil za porušení své svrchovanosti.