William Potts

William Potts Zdroj: reprofoto CNN

Američan byl zatčen 30 let po únosu letadla

Američan William Potts, který před téměř 30 lety unesl letadlo a uprchnul na Kubu, se včera vrátil do USA a byl zatčen agenty FBI hned na letišti.

K únosu došlo v roce 1984. Potts, kterému je dnes 56 let, utekl na Kubu se záměrem absolvovat tam výcvik pro partyzánskou válku. Avšak kubánské úřady ho obvinily z vzdušného pirátství a odsoudily k 13 letům vězení. Po osvobození se Potts věnoval farmářství a nyní se rozhodl vrátit do USA, protože se mu stýskalo po příbuzných.

Potts má být ve středu 7. 11. postaven před americký soud a za únos letadla mu hrozí 20 let vězení až doživotí. Únosce doufá, že by mu americké úřady mohly od jeho trestu odečíst ty roky, které strávil v kubánském vězení. Americké úřady přísně stíhají některé vracející se uprchlíky, zatímco jiní se mohou dočkat jisté úlevy, pokud se zločinec přizná a přijímá odpovědnost a splňuje podmínky pro mírnější trest.

V letech 1960 až 1970 byly desítky amerických letadel uneseny na komunistickou Kubu, tedy v době vrcholící studené války. Ale v době kdy se únosu dopustil Potts, byly už méně časté a Kuba začala únosce.stíhat.