Goebbels

Goebbels Zdroj: Wikimedia

Uloupené obrazy, které byly objeveny po 68 letech, pochází i z Československa

Za jeden z největších objevů ukradených uměleckých děl nacisty je považován nález 1500 obrazů, o kterém prosákly informace na veřejnost před několika dny. Objev byl učiněn policií už před dvěma lety v Mnichově, ale bezpečnostní složky držely věc v tajnosti.  Jak včera uvedla britská BBC, část obrazů pochází z někdejšího Československa.

Konkrétně které obrazy byly ukradeny na našem území, zatím není známo. Předpokládá se, že by mohlo jít o díla ze sbírek židovských rodin. Případ držela policie dva roky v tajnosti, protože postupně identifikovala kus po kusu celou sbírku.

Jedná se i o delikátní právní problém, protože se očekává, že dědicové budou žádat o vydání děl. Obrazy se našly v bytě osmdesátiletého Corneliuse Gurlitta, které je má po svém otci, který byl kdysi slavným sběratelem. Pokud se nikdo o některé dílo nepřihlásí, tak by policie musela některé obrazy majiteli vrátit. Nic na tom nemění ani fakt, že se zjevně jedná často o ukradená díla.

Mezi 1500 obrazy jsou i díla Pabla Picassa, Henri matisse, Marca Chagalla, Oskara Kokoschky i rytiny Albrechta Dürera. Zda se podaří ověřit a zjistit, co je z Československa, se pravděpodobně dozvíme brzy.