Titanic

Titanic Zdroj: profimedia.cz

Housle z Titaniku byly vydraženy za rekordních 27 milionů korun

Housle, na něž při potopení Titaniku v roce 1912 údajně hrál kapelník Wallace Hartley, aby uklidnil rozrušené pasažéry, se dnes v britské aukci prodaly za 900.000 liber (27 milionů korun). Výsledek dražby tak značně předčil očekávání, protože prodejní suma byla nakonec třikrát vyšší, než se předpokládalo.

Při započtení aukční přirážky a daně nakonec anonymní britský kupec za housle celkem zaplatí dokonce něco přes milion liber (32 milionů korun). Podle BBC je díky tomu hudební nástroj, na který se už ale nedá hrát, dosud nejdražším předmětem z Titaniku, který se v aukcích kdy prodal.

Aukčnímu domu Henry Aldridge & Son z britského hrabství Wiltshire trvalo sedm let, než ověřil autenticitu prodávaných houslí. Nakonec dospěl k závěru, že jsou pravé a že právě tento nástroj se potopil do Atlantiku spolu se svým majitelem. Experti totiž při zkoumáních třeba zjistili, že ve dřevě se stále nachází mikroskopické částečky minerálů z mořské vody.

Hartley byl mezi 1517 lidmi, kteří nehodu Titaniku nepřežili. Legendu o kapelníkovi, který na palubě hrál téměř do posledního dechu, nedávno přiživil i velkofilm Titanic. Tam patřil motiv hudebního tělesa hrajícího uprostřed cestujících snažících se zoufale o záchranu k těm nejdojemnějším scénám.

Housle vyrobené v Německu kolem roku 1880 darovala Hartleymu jeho snoubenka Maria Robinsonová, která je po jeho smrti dostala zpět.

"Jde o světový rekord co se týče předmětů z Titaniku. Podobnou cenu by zřejmě měly věci zachráněné z potopené lodi, pokud by někdy byly na prodej," řekl agentuře AP sběratel Peter Boyd-Smith.