Kanada

Kanada Zdroj: profimedia.cz

Kanada zruší víza pro občany České republiky

Kanadské velvyslanectví v Praze dnes potvrdilo, že víza pro Čechy budou v nejbližší možné době zrušena.

Kanada spustila proces, který k tomu povede, uvedlo velvyslanectví. Vízovou povinnost Ottawa opětovně zavedla v červenci 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí českých žádostí o azyl. Objevily se informace, že žadatelé zneužívají tamní azylový systém.

"Mohu potvrdit, že Kanada skutečně začala proces, jehož výsledkem bude zrušení vízové povinnosti v nejbližší možné době," prohlásil nový kanadský velvyslanec v Česku Otto Jelinek, který je tím podle vyjádření ambasády potěšen. "Doufáme, že se v brzké době podaří záležitost dořešit," uvedlo české ministerstvo zahraničí, které vízovou povinnost neslo velmi nelibě a tlačilo na jejich zrušení i prostřednictvím Evropské unie.

Vláda v Ottawě podle kanadského velvyslance již nějakou dobu pracuje na tom, aby dosáhla zrušení víz. Umožní to rozsáhlé změny v kanadském azylovém systému. Byly zavedeny k loňskému 15. prosinci a jejich cílem je poskytnout rychlejší ochranu těm, kteří ji potřebují, zajistit rychlejší odjezd těch, u kterých bylo zjištěno, že ochranu nepotřebují, a odradit od zneužívání kanadského azylového systému, uvedla ambasáda.