benátky

benátky Zdroj: Profimedia.cz

Plán Mojžíš. Benátky vyzkoušely protipovodňové bariéry

V italských Benátkách v sobotu uskutečnili první zkoušku nového systému bariér, které mají město chránit před záplavami během přílivu. Dílo nazvané Mose (Mojžíš) začali Italové s pomocí specialistů z Nizozemska budovat před deseti lety.

Benátky tvoří soustava ostrovů na mělké laguně. Domy, ulice a náměstí stojí už od nejstarších dob na tisících dřevěných kůlů. Protože obyvatelé města měli od počátku problémy se záplavami, postupně navyšovali základy domů a chodníků. Tím se ovšem zvyšovala i zátěž na podloží. Dále Benátčané odčerpávali spodní vodu, čímž se podloží města ještě snižovalo. Navíc globální oteplování – ať si o jeho existenci myslíme, co chceme – zvedá mořskou hladinu každý rok o milimetr.

Tato situace ohrožuje mimořádné architektonické památky města, které od roku 1950 zažilo deset případů záplav nad 140 centimetrů včetně ničivé katastrofy v roce 1966.

Projekt Mojžíš spočívá v systému 78 mobilních bariér uložených na mořském dně, které budou v případě zvyšující se mořské hladiny vyzdviženy vzhůru a uzavřou lagunu. Jeho stavba již vyšla na pět miliard eur (128 miliard Kč). Celé dílo má být dokončeno v roce 2016.