...a lovec

...a lovec Zdroj: Profimedia.cz

Putin se možná dočká Nobelovy ceny míru. Proč ne, Nobel vynalezl dynamit

Nobelovu cenu míru už dostal kdekdo, tak by se snad konečně mohl dočkat i ruský prezident Vladimir Putin. Už má několik navrhovatelů.

Mezinárodní akademie duchovní jednoty navrhla prezidenta Vladimira Putina na Nobelovu cenu míru. Předtím už ho navrhl Všeruský fond vzdělání. „Náš prezident se snaží zabránit krveprolití a dává přednost politickému dialogu,“ tvrdí také poslanec ruské Dumy Josif Kobzon. Takže věc je na dobré cestě.

Akademii, o jejíž existenci se mnozí dozvídáme poprvé, vede její prezident Georgij Trapeznikov. Jak uvedl server Hlas Ruska, je podle Trapeznikova „nutnost navržení kandidatury prezidenta“ spojena s kladnou rolí, kterou sehrál Putin v řadě ozbrojených konfliktů včetně událostí v Beslanu v roce 2004 a při rusko-gruzínské vojenské konfrontaci o čtyři roky později. Sběr podpisů pod peticí začal i ve Francii. Autoři petice navrhují zbavit ceny Obamu a udělit ji Putinovi.

Putin na tuto iniciativu reaguje skromně, podle slov svého tiskového tajemníka Dmitrije Peskova se Putin „ve své činnosti nikdy neřídí snahou o získání nějakých vyznamenání nebo cen“. Jak Hlas Ruska uvádí: „Hlavním kritériem efektivity je pro něho spokojenost s výsledky práce. Přitom samotná skutečnost navržení prezidenta na Nobelovu cenu konstatuje jeho vynikající mírové zásluhy před světovým společenstvím“. Aspoň to tvrdí ředitel Mezinárodního ústavu nejnovějších států Alexej Martynov. „Podařilo se zastavit válku v Sýrii, která by se mohla změnit ve velký světový konflikt. Tuto zásluhu není možno přecenit ani podcenit. Celý svět mluví o tom, že Putin zastavil novou světovou válku, která by mohla začít po bombardování Sýrie.“

Nobel jistě netušil, že jeho cenu dostane tolik lidí, kteří mají důvěrný vztah k jeho nejslavnějšímu vynálezu, dynamitu, stejně jako k podobným hračkám.

Třeba se dočká

V každém případě, pokud by k návrhu došlo, týkal by se nejspíš až příštího roku, ne toho letošního.

Letos bude o cenu tlačenice. Mezi nominovanými je například pákistánská školačka Malala Júsufzaiová, která bojuje za právo dívek na vzdělání, bývalý americký prezident Bill Clinton a reformám nakloněný barmský prezident Thein Sein. Třeba se Putin dočká a stane po boku teroristického vůdce Jásira Arafata, egyptského prezidenta Anvara as Sádáta, který začal takzvanou jomkupirskou válku proti Izraeli a náboženského hnutí kvakerů.

Skromnost je skromnost, ale kdyby se ruské diplomacii nějak podařilo eliminovat školačku Malalu, Putin by si cenu nakonec jistě rád převzal. Vždyť když se řekne Rusko, každý si automaticky vybaví slovo mír. Především sousedé Ruska, že.