Klub na obranu demokracie

Klub na obranu demokracie Zdroj: Archív

Demokracie a svoboda jsou v ohrožení

Klub na obranu demokracie (KOD) pod vedením politologa Bohumila Doležala vydal k příležitosti 45. výročí vojenské okupace Československa vyjádření, ve kterém vyzývá spoluobčany a politiky k bránění svobody a demokracie v České republice.

„Nelze zapomenout na to, co následovalo po nedůstojném selhání československé politické reprezentace v Moskvě, na pozvolný propad do nesvobody a apatie, které pak trvaly po dlouhá léta,“ píše se v dokumentu. Podle KOD je fenomén této společenské apatie stále aktuální. Česká republika se totiž nyní nachází v mnohem hlubší krizi, než si většina Čechů uvědomuje. Demokratický způsob vládnutí se pomalu mění v autoritativní a demokratické politické strany ani ústavní instituce nejsou schopny tomuto procesu nijak účinně čelit.

Jedná se již o třetí vyjádření KODu k významné událostii, která měla během posledních měsíců vliv nejen na politické dění v České republice.

První vyjádření bylo vydáno k podpoře rozhodnutí soudu ve věci trestně stíhaných exposlanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, druhé k vývoji situace po hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka.

Klub na obranu demokracie

Klub na obranu demokracie (KOD) založil signatář Charty 77, místopředseda Demokratické iniciativy, politolog a komentátor Reflexu Bohumil Doležal. Za svůj hlavní cíl si klade boj proti "jednoduchým silovým řešením", která směšují "politickou, morální a trestní odpovědnost občanů" a vytvářejí příležitosti pro různé cynické politické manipulátory.

Jednotlivé dokumenty KOD jsou k vidění na webové adrese http://bohumildolezal.lidovky.cz, kde lze podepsat i jejich výzvu na podporu rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zastavil trestní stíhání exposlanců ODS Tluchoře, Fuksy a Šnajdra.