Cannabis Cup 2012

Cannabis Cup 2012 Zdroj: Archív

JXD: Jdu k policejnímu výslechu kvůli anekdotě

Už je to tady! Připadám si jako zamlada, jako za režimu, který právě na Hradě restauruje Miloš Zeman. Ve středu sedmého srpna jsem si dělal před Poslaneckou sněmovnou legraci ze státního zástupce Ištvana a policisty Šlachty. Pět dní později mne policie předvolala k výslechu skrze šíření toxikomanie březnovým Cannabis Cupem.

Reflex Cannabis Cup proběhl letos v Reflexu číslo 12, koncem března. Na obálce měl „pouták“ - nápis, že jsou jako dárek přiloženy papírky na jointa - a jako popisek měl u jedné (neostré) fotografie žertovný text, že když si zahulíte, tak se vám fotka zaostří. Pak následovaly čtyři stránky textu o negativních dopadech kouření marihuany na mladé uživatele a na potíže chroniků, kteří nejsou díky trvalé nízké hladině THC v krvi ze zákona způsobilí řídit.

Někdo mne udal, že šířím toxikomanii tiskem. Konkrétně ten výkřik na obálce a anekdotu v popisku fotografie, protože text článku vyzníval jednoznačně jako varování před riziky užívání marihuany, a obvinit mne za samotný článek proto nebylo technicky proveditelné. Udavač měl podle všeho právní vzdělání i dobré právní myšlení, jednoznačně udání cílil na jediný alespoň teoreticky napadnutelný bod textu - anekdotu. A za žerty se v Čechách, jak víme od dob stejnojmenné knihy pana Kundery, vždy zavíralo. Odmítl jsem na pokyn právníka vypovídat, výslech tedy trval pár minut a já šel domů. Chodit k výslechu kvůli anekdotě je sice bizarní, ale policie prostě prošetřovala udání - tak jsem o tom ani nepsal. Pak vydavatelství dostalo oficiální dopis od policie, aby potvrdili moje autorství textů, vydavatelství samozřejmě potvrdilo, a pak se nedělo nic.

Ve středu 7. srpna jsem chodil před Poslaneckou sněmovnou převlečený za Ištvana s Pavlem Poslušným z online - převlečeným za Šlachtu - a pokřikoval na poslance, že je taky zavřem jako trafikanty z ODS.

V pondělí poté mi kolem poledne zavolali z protidrogovky u nás na Praze 6, že mne potřebují vyslechnout kvůli RxCC ještě jednou, abych se u nich stavil. Neprotestoval jsem, i když se mi okamžitě rozsvítily varovné majáčky, a dohodl termín na druhý den, úterý 13. srpna na dvanáctou hodinu. Když volá úřad, jsem jako svědomitý občan vždy k dispozici. Ale od toho telefonátu mi to vrtá hlavou. Upřímně doufám, že časová shoda s mým zesměšňováním Ištvana je čistě náhodná. Ale proč mne tam volají? Chtějí ještě jednou slyšet, že nevypovídám? Nebo mi chtějí sdělit obvinění? Nebo... Co se to vlastně děje? Je rok 2013, a přesto se děje něco jak z roku 1988. JDU DŽ PODRUHÉ K VÝSLECHU KVÚLI DROGOVÉ ANEKDOTĚ!

Proto, aby bylo jasno: Zdravý životní styl páchne blbostí. Ať žije Herer!*

* - Jack Herer byl nedávno zesnulý legalizační aktivista globálního významu, poznámka JXD.