Zdroj: Jan Šibík

Klaus a Zeman se vydali na pouť. Bývalý prezident si převahu vychutnával

Dva prezidenti a jeden kardinál dorazili na vrchol nejvyšší hory v Česku. Budili ovšem všichni dost rozdílný dojem.

Václav Klaus se zjevil před kamerami, fotoaparáty a fanoušky jako první. Před hudebním podiem ve Velké Úpě byl hned ráno. Zatímco monumentální Krakonoš rozdával dětem cestovní horské pasy a koláče, Klaus v červené bundě rozdával podpisy.

Krakonoš v akci.Krakonoš v akci.|Jan Šibík

 

Pózoval i s lidmi, kteří se s ním chtěli vyfotografovat. Kdosi si přinesl fotografii z loňské akce a radostně řekl exprezidentovi, že má na ní stejnou bundu jako loni. Dorazil i syn Václav. Lidé mezitím komentují neviditelnost prezidenta Zemana. Kde asi spal, když ho v penzionu odmítl a jestli už ho někdo probudil.

 

Václav Klaus se podepisuje účastníkům výstupu.Václav Klaus se podepisuje účastníkům výstupu.|Jan Šibík

 

Pak nadešel výstup v počáteční fázi urychlený lanovkou. Fotografové Reflexu - světem protřelí a znalí strategií - se dostali na sedačku jedoucí přímo před Klausem. Lid dole pod lanovkou volal "čau Václave!".

Pak už se šlo pěšky. Klaus držel slušné tempo, během cesty už pokračoval v bílém tričku. Celá scéna samozřejmě trochu připomínala politické výlety minulých dob. Pamětníci svazáckých výstupů na Rysy by pookřáli. Faktem je, že tady byli všichni dobrovolně, krom těch, pro které to byla práce: ochranka, novináři, horská služba.

Klaus drží tempo.Klaus drží tempo.|Stanislav Krupař

 

Letos se ale práce proměnila v celkem dost příjemný výlet, protože počasí stoupání do kopce přálo. Až na vrcholu se na nějakou dobu při začátku bohoslužby všechno ponořilo do mlhy. 

Struktura průvodu trochu odrážela realitu české společnosti. Na vrcholu se setkali z české strany Klaus, jeho doprovod, skalní fanoušci a horda novinářů. Proto všechno vypadalo trochu jako akce Kim Čong-il se dívá na... (v tomto případě třeba jednou na jídelní lístek u hospůdky, jindy zase na strom). Poláci vypadali jako skuteční poutníci, věřící, v krojích.

Mše za svatého Vavřince.Mše za svatého Vavřince.|Jan Šibík


Po Klausovi se před kaplí objevil kardinál Dominik Duka a diplomaticky tiše prošel zástupem a zmizel kdesi v zákulisí. A pak se objevil druhý prezident, který se nechal na vrchol dovézt vozem. Z Klause vyzařovalo, že nechápe, proč mu jeho horu někdo bere. 

Je to marné, i antiklausovec viděl na první pohled, že exprezident vede ohledně estetiky na body. Zeman by se neměl do podobných soubojů pouštět a je trochu záhadou, proč se na kopec vydal. Se sportem ho nikdo nespojuje, na náboženství taky moc není. Možná mu někdo poradil, že by mohl smazat onen, jak bychom to citlivě řekli, nejasný výstup ve Svatováclavské kapli.

Prezident ve sportovním.Prezident ve sportovním.|Jan Šibík

Moc se to asi nepovedlo. Nejde ani o to, že přišlo pár lidí s píšťalkami a skandovali, že Zemana nechtějí. V televizi to vypadá působivěji než ve skutečnosti, kde to celkem zaniklo. Spíš působil dojmem člověka, který přišel nepozván na oslavu cizích narozenin. Měl by si asi najít příště nějaký vlastní kopec, nějaký spíše méně náročný.

No a pak byl konec. Něco sportu, pár vyjádření k politické situaci, ke které zatím Klaus dost mlčel a zase domů. Nikdo se asi Klause a Zemana nezeptal, co si myslí o svatém Vavřincovi, kvůli němuž se pouť konala. To byl starokřesťanský mučedník, tedy vlastně bojovník proti establishmentu.


Proslul bondovsky znějícím výrokem, když ho mučitelé opékali na rožni: "Na jedné straně jsem už opečený, otoč mě na druhou!" 

U nás zatím opečení hrozí nanejvýš od letošního prudkého slunce, popřípadě mediální grilování. Tohle horko nám možná vydrží až do Vánoc.