Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: ČTK

Rusnok doufá v 97 hlasů - to mu prý postačí k získání důvěry

K tomu, aby vláda Jiřího Rusnoka získala ve středu důvěru Poslanecké sněmovny a mohla vládnout, potřebuje teoreticky 101 hlasů, v praxi by mu však mohlo stačit i méně.

Dva členové dvousetčlenné Sněmovny budou proti své vůli chybět, a protože většina při hlasování o důvěře vládě vyplývá z počtu přítomných, nebude zapotřebí hlasu 101. poslance. Potřebný počet hlasů pro vyjádření důvěry navíc může snížit nepřítomnost kteréhokoli poslance. Není ale jisté, zda Rusnokova vláda zmíněnou potřebnou stovku na svoji stranu získá.

Rusnok v neděli v České televizi řekl, že by mu k získá důvěry mohlo stačit i 97 hlasů poslanců. Počítá tak zřejmě s tím, že by na středeční jednání dorazilo jen 193 poslanců.

Opozice

Opoziční strany, kam přibyla i dříve vládní strana Věci veřejné, mají celkem ve svých klubech 91 poslanců. Naopak strany bývalé koalice ODS a TOP 09 mají dohromady 92 poslanců. S nim ale zpravidla hlasuje i šest bývalých poslanců VV, kteří se přidali ke straně LIDEM vedené Karolínou Peake.

K opozici se řadí i dva bývalí sociální demokraté Jiří Paroubek a Petr Benda, kteří nyní hájí barvy NS-LEV 21. Paroubek ale řekl, že bude hlasovat proti Rusnokově vládě.

Pokud by opozice hlasovala pro Rusnokovu vládu, mohl by k jejím hlasům přibýt i hlas exministra školství Josefa Dobeše, který ohlásil, že ji chce podpořit. Rozhodnout se teprve hodlá bývalý "véčkař" Jaroslav Škárka, Vacek se hodlá vyjádřit v pondělí.

Sobotkův odchod

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tento týden připustil, že jako jedno z řešení zvažuje i odchod svých poslanců ze sálu. Pokud by 54 poslanců ČSSD uposlechlo svého předsedu a opustilo sál, zůstalo by v něm - při neúčasti Ratha a Pekárka - 144 poslanců.