Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Václav Teichmann

Deset čísel o vládě premiéra Petra Nečase

Druhý nejmladší a třetí nejdéle vládnoucí premiér České republiky i rekordman občanských demokratů. To je Petr Nečas, který oznámil svou rezignaci a odchod z politiky.

3 – Nečas je třetím nejdéle vládnoucím premiérem Česka. Vládl tři roky. Déle byli na pozici premiéra jen Václav Klaus (pět let) a Miloš Zeman (čtyři roky). Těsně za odstupujícím premiérem je Mirek Topolánek (dva roky a devět měsíců) a Vladimír Špidla (dva roky).

29 – V Nečasově vládě od roku 2010 bylo 29 různých lidí, nejvíce se točili ministři dopravy a obrany. V čele obou resortů se vystřídali čtyři ministři.

5 – Nečasova vláda odolala pěti pokusům o vyslovení nedůvěry. Počet poslanců hlasujících proti kabinetu se postupně zvyšoval: 80 – 84 – 85 – 89 – 92.

2 – Petr Nečas je druhým nejmladším premiérem Česka. Stal se jím, když mu bylo 45 let, jediným mladším byl Stanislav Gross. Ten se do čela vlády vyšvihl v 34 letech.

19 – Kabinet Petra Nečase ztratil během svého vládnutí 19 oficiálně koaličních poslanců. Na začátku jich přitom bylo 118, ovšem rozdělením Věcí veřejných a vystoupením několika poslanců ODS došlo ke snížení počtu až na 99 s nezávaznou podporou některých zákonodárců (Josef Dobeš či Michal Doktor).

0 – Ani jeden z ministrů za Nečasovu ODS nepřežil ve vládě od začátku do konce. Ministr obrany Alexandr Vondra v roce 2012 rezignoval v souvislosti s kauzou ProMoPro a neúspěchem v senátních volbách; ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila odvolal z ne úplně jasných důvodů sám Nečas; ministr průmyslu Martin Kocourek opustil svou funkci kvůli odklánění peněz před manželkou; ministr životního prostředí Pavel Drobil rezignoval už v roce 2010 kvůli kauze Michálek–Knetig; ministra zemědělství Ivana Fuksu odvolal Nečas rovněž z nejasných důvodů (mohlo jít o vnitrostranický boj i podmínku udržení vlády).

13,5 – Petr Nečas byl předsedou nebo místopředsedou ODS dlouhých 13,5 roku bez přerušení; je tak rekordmanem občanských demokratů.

3 – Nečas je třetím neúřednickým premiérem v řadě, jehož manželství během výkonu vrcholné politické funkce zkrachovalo.

344 – Tři státní rozpočty, které sestavovala Nečasova vláda (na roky 2011, 2012 a 2013), dávají dohromady schodek 344 miliard korun.

2 – Úroky u desetiletých státních dluhopisů během Nečasovy vlády klesly ze čtyř na dvě procenta jako odraz relativně nižšího celkového dluhu i relativně nižšího zadlužování v kontextu předlužené Evropy.