Daniela Písařovicová

Daniela Písařovicová Zdroj: Profimedia

Magnesia Litera 2013: V roli moderátorky Daniela Písařovicová místo Anny Geislerové, více peněz pro některé z vítězů

Nejvýznačnější české literární ceny budou už podvanácté propagovat současnou českou literaturu. Personální obsazení bude jiné než v posledních čtyřech letech.

Když Anna Geislerová v roce 2009, rovněž po čtyřletém období, vystřídala básníka a písničkáře Jana Buriana na postu moderátora slavnostního ceremoniálu, přitáhla k obrazovkám pozornost mas, vysloužila si ale odpor části tzv. intelektuální obce. Ta najednou nechápala, proč se z udílení literárních cen dělá tyjátr, respektive červená knihovna. Bránila se spojení něčeho tak ušlechtilého, jako je krásná literatura, a něčeho tak neušlechtilého, jako je krásná (a oblíbená, vážená, leč poněkud „profláklá“) herečka. Nyní se moderátorka mění – 24. dubna v devět večer bude diváky v hledišti Nové scény Národního divadla i na gaučích u televizí po boku Jiřího Havelky (který je i scenáristou a režisérem slavnostního večera) bavit Daniela Písařovicová, populární redaktorka a moderátorka ČT.

 

„S Annou jsme byli již před konáním loňského ročníku domluveni, že jde o její poslední moderování slavnostního předávání cen,“ řekl Reflexu Pavel Mandys z pořadatelského občanského sdružení Litera. „Daniela Písařovicová sice nemá žádnou přímou souvislost s literaturou, kromě toho, že je nadšenou čtenářkou, ale po pravdě jsme na hledání takové souvislosti v případě moderátora nebo moderátorky postupně rezignovali. Ono to bývá propojení dost krkolomné a my nehledáme literárního experta, ale schopného moderátora. Přijde nám zásadnější, aby s Jiřím Havelkou co nejlépe zvládla provedení slavnostním večerem a aby byla pro diváky ČT1 přijatelná jako moderátorka dvouminutových portrétů nominovaných.“ Tyto portréty bude ČT1 vysílat od 31. března do 23. dubna od 20 hodin.

 

Letošní ročník Magnesie Litery obeslali autoři, nakladatelé, knihovníci, čtenáři a další 324 přihláškami, což je o jednu méně než loňský rekord; číslo však není konečné, porotci nadále doplňují další tituly. Loňský hlavní vítěz, próza Michala Ajvaze Lucemburská zahrada, sice podle organizátorů Litery nedosáhl na bestsellerové prodeje předchozích vítězů hlavní ceny (počet prodaných výtisků knih Zmizet od Petry Soukupové a Zeptej se táty Jana Balabána shodně překročil číslo 18 000), přesto se díky vítězství v ML prodalo téměř čtyřikrát více výtisků této novely než v předchozím období.

 

Titulárním partnerem cen zůstává i ve dvanáctém ročníku společnost Karlovarské minerální vody se značkou minerálky Magnesia, která autora Magnesia Litera – Knihy roku opět odmění prémií ve výši 200 000 Kč. Letos ovšem poprvé v historii cen získají finanční prémii 30 000 Kč také vítězové kategorií „ČEZ Litera za literaturu faktu“, „DILIA Litera pro objev roku“ a „Litera Lucie Seifertové za knihu pro děti a mládež“.