Ivan Martin Jirous v „knížecím“ bytě na pražském Smíchově, s dcerami Františkou a Martou a vnučkami Barborou a Annou. Snímek byl pořízen u příležitosti rozhovoru pro Reflex na samém počátku roku 2009; podle sester Jirousových jde o jejich jedinou společnou fotografii s otcem „z období dospělosti“.

Ivan Martin Jirous v „knížecím“ bytě na pražském Smíchově, s dcerami Františkou a Martou a vnučkami Barborou a Annou. Snímek byl pořízen u příležitosti rozhovoru pro Reflex na samém počátku roku 2009; podle sester Jirousových jde o jejich jedinou společnou fotografii s otcem „z období dospělosti“. Zdroj: David Kraus

Martin Jirous Superstar: Zemřel, a přece se točí

Básník Ivan Martin Jirous, řečený též Magor, umřel před necelými patnácti měsíci. Jeho duch však kráčí dál. Odjeli jsme s fotografem Davidem Tureckým na Vysočinu do Staré Říše za jeho dvěma dcerami, filozofkou Františkou a malířkou, básnířkou a pedagožkou Martou, a vdovou, výtvarnicí Julianou Jirousovou, abychom si připomněli, co nám po Magorovi kromě stovek básní, dopisů, esejů, pohádek, sborníků a cédéček zůstalo.

 

A taky abychom získali další střípky ze života symbolu své doby, vedle Václava Havla snad nejznámějšího, a vzpomínky a postřehy jeho nejbližších.

 

Jak vlastně 9. listopadu 2011 Magor Jirous, disident, bojovník proti totalitě a umělecký vedoucí hudební skupiny Plastic People of the Universe, zemřel? Jak prožíval svou nemoc a vynucenou abstinenci? V jakém stavu je dnes legendární „Magorův statek“ v Prostředním Vydří, kde se konávaly divoké hudební festivaly, a jak to vypadá na hrobě legendy českého undergroundu? Jaká traumata si básník odnesl z věznic (dohromady byl žalářován přes osm let) a jaký vztah choval ke svým dcerám? Co si myslel o Františčiných dvou románech a jak se mu líbila Martina sbírka poezie?

 

V posledních měsících vznikly dva dokumentární filmy o Ivanu Martinu Jirousovi a třetí je „na cestě“. S prvním z nich, pojmenovaným 04826 Jirous, vyrukovala Monika Le Fay (dříve Vadasová-Elšíková) v souvislosti s listopadovým výročím Magorova úmrtí. „Já jsem ten Moničin štáb měla ráda, i film se mi líbil,“ říká Marta Veselá Jirousová. „Byl pravdivý, táta v něm nebyl malovaný na růžovo, a navíc to byl tak trochu rodinný snímek o naší mámě, byl jí i věnován.“

 

Dvouhodinový dokument Rok bez Magora režiséra Olivera Maliny Morgensterna bude širšímu publiku představen až letos. Ve veřejné předpremiéře byl uveden pouze loni 24. listopadu v pražském Divadle Archa v rámci Pocty českému undergroundu II, premiéra proběhne 17. března. Ještě dříve ho však uvidí v Humpolci, básníkově rodišti – 8. února.

 

Břetislav Rychlík pak pro Českou televizi natáčí dva díly o I. M. J. v rámci dokumentárního cyklus Fenomén underground, na němž s ním pracují režiséři Jana Chytilová, Václav Křístek a Jiří Fiedor. Premiéru očekávejme na 25. výročí převratu, tedy na sklonku roku 2014.

 

Přečtěte si vzpomínky a básně, které tátovi Magorovi věnovaly jeho tři děti:

 

 

Reflex 05 obálkaReflex 05 obálka|ArchívTéma Za duchem Ivana Martina Jirouse: Na Vysočině v doprovodu básníkových dcer najdete v novém Reflexu (5/2013), který vychází ve čtvrtek 31. ledna.