Černá mračna nad New Yorkem.

Černá mračna nad New Yorkem. Zdroj: via Twitter.com (Inga Sarda-Sorensen)

New York jen několik hodin před hurikánem.
Vlastenec.
Nebojím se, že mě zabije hurikán Sandy, protože už jsem zemřela úzkostí z čekání na hurikán Sandy.
Příchodu hurikánu předchází déšť.
Poklidný New York před bouří.
20
Fotogalerie

Na New York v noci udeří hurikán. Twitter se plní obrázky a vzkazy s hashtagem #Sandy

Přípravy na hurikán Sandy vrcholí - Američané doplňují své zásoby jídla, školy jsou zavřené, domy těch, kteří v nich zůstávají, zabezpečené, metro nejezdí... Hurikán totiž podle předpovědi dorazí na pevninu východního pobřeží už dnes v noci.

 

Hurikán o průměru 1 500 kilometrů zasáhne oblast, ve které žije nepředstavitelných 66 milionů obyvatel. Síla větru se pohybuje okolo 120 kilometrů za hodinu a přestože stupeň ohrožení je na nejnižším čísle, Američané možné nebezpečí nepodceňují.

 

Běsnění Sandy zhoršuje úplněk, tedy hlavně zvýšený příliv vznikající v jeho důsledku. Podle odhadů meteorologů je navíc možné, že se hurikán spojí se sněhovou bouří a arktickým vzduchem, které přicházejí ze severu. Tím by se hurikán proměnil v takzvanou super bouři, kterou Američané podle známého filmového monstra pojmenovali Frankenstorm.

 

Obyvatelé částí ohrožených oblastí byli evakuováni, ostatním je doporučováno zabezpečit své domovy a zůstat uvnitř. Až na dobu tří dnů hrozí výpadky proudu, poruchy vodovodu...

 

Američané odpočítavají už jen hodiny do chvíle, kdy na jejich města udeří hurikán plnou silou. Někdy s humorem, někdy odevzdaně a jindy čistě zpravodajsky tweetují krátké zprávy a fotografie. V galerii se podívejte, jak Sandy mapují sociální sítě Twitter a Flickr.

 

Chaos způsobil blížící se hurikán i v politice. Barack Obama i Mitt Romney museli pozměnit své kampaně pro prezidentské volby. Politologové odhadují, že aktuální krizová situace ovlivní i předčasné hlasování.

 

Meteorologové varují, že by se Sandy mohla stát nejhorší bouří v historii USA. Další hurikány, které se v důsledku způsobených katastrof zapsaly do dějin, si připomeňte v tabulce.

 

1900 - Hurikán Galveston připravil v Texasu o život osm tisíc lidí. Do historie se zapsal jako nejvražednější. Přišel bez varování a způsobil škody v přepočtu na dnešní měnu v hodnotě 700 milionů dolarů.

2005
- Katrina, hurikán, o kterém před sedmi lety mluvil celý svět. Po jeho řádění zbyly škody v hodnotě neuvěřitelných 81 miliard dolarů. Doteď žádný další hurikán tuhle hranici nepřekonal.

1969, 1980
- Na konci 60. let hurikán Camilee, na začátku 80. let Allen. Oba dosáhly rekordní rychlosti větru. Ta se pohybovala nad hodnotou 300 km/hod.