Mistr světa

Mistr světa Zdroj: Marek Douša

Češi a jejich pozoruhodné nové světové rekordy

Podivuhodné výkony lidí, na které může být Česká republika právem pyšná.

(Do you want to read this article in English? Use this link.) 

 

Poznornost světové veřejnosti upoutal předminulý týden rakouský odvážlivec Felix Baumgartner svým rekordním skokem z horkovzdušného balónu z výšky 39 kilometrů nad Zemí. Stal se tak prvním člověkem, jenž překonal hranici rychlosti zvuku pouze svým vlastním tělem.

 

I když jde o vskutku impozantní výkon, Baumgartnerův skok na sebe naneštěstí strhl světovou mediální pozornost do té míry, že zastínil vynikající úspěchy několika českých občanů, jimž se nedávno také podařilo překonat pár světových rekordů.

 

Pro upřesnění uvádíme krátké zprávy o našich rekordmanech a jejich výjimečných výkonech. Bohužel nemáme k dispozici žádné videozáznamy dokumentující jejich husarské kousky.

 

Zdeněk Papež, Praha

Rekord: Nejpomalejší přejezd Nuselského mostu autem

I když ho někteří lidé nazývají šílencem, tento statečný řidič se pokusil o rekordně pomalé přejetí nechvalně známého úseku pražské severojižní magistrály přibližně v 8.30 v pondělí ráno. Poté, co vjelo  na most z magistrály 5. května, začalo se Papežovo vozidlo pohybovat neuvěřitelnou rychlostí v rozmezí od 0 do 0,5 km/hod. O půl hodiny později, když už se zdálo, že konečně dorazí do Legerovy ulice na druhé straně mostu a rekordní kousek se mu nevydaří, přihnala se černá limuzína Audi a při pokusu udělat Zdeňku Papežovi „myšku“ škrábla jeho levý blatník. Nehoda si pak vyžádala dvouhodinové čekání na policii. Papež s hrdostí v hlase později vysvětloval, že mu k supervýkonu pomohla příprava a výcvik před akcí: vydržel totiž víc než tři hodiny nejít na malou.

 

Olga Horáková, Ostrava

Rekord: Nejdelší rozhodování při výběru značky toaletního papíru

Tato čtyřiaosmdesátiletá babička se zapsala do rekordních análů, když strávila přes 25 minut srovnáváním cen různých značek toaletního papíru v místním hypermarketu. Tragédií je, že si nemohla svůj triumf vychutnat, neboť právě v okamžiku, kdy svůj výběr zúžila na fi nálovou volbu mezi čtyřiadvacetikusovým balením Big Softu 400 a šestatřicetikusovým balíkem Tento Maxi, skonala. Nicméně se jednalo o hrdinský čin skutečné šampiónky, jež nám všem bude chybět.

 

Jan Jaroš, Olomouc

Rekord: Nejneúspěšnější volič

Každý volič nerad vidí, když jeho vybraný kandidát skončí v poli poražených. A žádný volič v postkomunistické střední a východní Evropě nemusel snášet tolikeré zklamání jako pan Jan Jaroš. Od roku 1990 totiž ve všech významnějších volbách neustále sází na poražené – volil ČSSD v letech 1990 a 1992, pak ODS v letech 1998 a 2002 a znovu ČSSD v letech 2006 a 2010. Nikoho asi nepřekvapí, že se v nedávných krajských a senátních volbách rozhodl znovu podporovat ODS.

 

Zora Hermochová, Zlín

Rekord: Nejpřekombinovanější výmluvy, proč nejet za rodiči

Tato vynalézavá mladá žena předvedla vskutku oslnivou sérii vytáček, když svým rodičům zdůvodňovala, proč za nimi nemůže přijet na víkend na chatu. Tvrdila, že se necítí fi t, má potíže se startérem u auta, došel jí kredit v mobilu, její kočka se bojí zůstat sama doma, a nakonec uvedla, že jí přes víkend uložil šéf práci navíc, která musí být do pondělka hotová. Zorka měla bohužel smůlu, neboť jí rodiče odpověděli, že v tom případě přijedou oni a stráví s ní víkend u ní doma.

 

Irena Špasová a Zuzana Španhelová, Hradec Králové

Rekord: Největší počet textových zpráv k dojednání jedné jediné schůzky

Tyto dvě dospívající dívenky snadno překonaly všechny dosavadní rekordy, když si mezi sebou vyměnily celkem 32 textovek za jediným účelem: dohodnout se, kdy a kde se odpoledne sejdou. Zatímco ostatní fanoušci mobilních telefonů s poněkud slabší vášní pro zasílání textovek by mohli všechno vyřídit v několika vteřinách mobilem, tyto dvě mladé esemesačky dohromady vyťukaly víc než 600 znaků, než dospěly ke společnému závěru, že se sejdou v místní cukrárně v 1600.

 

Iveta Bartošová, Praha

Rekord: Nejvíc comebacků

S touhle historií jste už jistě dostatečně obeznámeni.

 

Tramvaje č. 5 a 26, Praha

Rekord: Nejpodivnější tramvajová trasa

Pražský Dopravní podnik vstoupil minulý měsíc do historie, tentokrát zavedením nových tras pro dvě linky, z nichž každá staví na Floře a v dalších několika zastávkách na Žižkově, ale vždy jen v jednom směru, a každá v opačném. Cestující, kteří jsou z těchto změn rozpačití a náležitě zmatení, lze spatřit, jak na Olšanském náměstí vykukují z oken tramvají s výrazem hrůzy a děsu, když si náhle uvědomí, že jedou opačným směrem.

 

Gratulujeme všem novým držitelům rekordů! Vaše země je na vás právem pyšná.