Baxter

Baxter Zdroj: YouTube.com

A je to tady! Ve výrobě nás vystřídají roboti s "lidskou" tváří

Tedy pokud za lidskou tvář považujete dispej s očima, které změní barvu v momentu, kdy se k nim přiblížíte. Americká společnost Rethink Robotics představila levného androida jménem Baxter, který může způsobit malou revoluci ve výrobě - umí se totiž učit od lidí stejně jako malé dítě.


Co s takovým androidem, když už teď pracují v továrnách roztodivné robotické paže a další automatická "sestavovadla"? Baxter by měl být v první řadě dostupný za zlomek ceny klasických průmyslových robotů. To nejspíš ocení především malé a střední společnosti, jejichž šéfové doteď o robotických pažích přimontovaných u vlastních výrobních linek mohli jen snít sladké sny.

 

Naučit robota novému úkolu by navíc měla být hračka. Žádné dlouhé hodiny nad programovými kódy; "nadřízení" bez jakékoliv znalosti programování budou moct Baxtera doslovat vzít za ruku a vysvětlit mu, co má přesně dělat (viz video). Všechno prý pochopí do třiceti minut a s monotónní činností - například přerovnáváním výrobků na pásu - může začít už hodinu po vybalení z krabice.

 

 

Výrobce představil Baxtera jako západní konkurenci levné pracovní síle z východu, ale vzhledem k nízké ceně (v přepočtu 420 tisíc za kus) se určitě dostane i do rozvojových zemí. Zatím si můžeme jen představovat tu hrůzu v očích Číňanů, které by tihle plastoví všeumělové mohl připravit o práci, a zděšení v tvářích majitelů továren obléhaných vyhozenými (a ozbrojenými) zaměstnanci.

 

Jestli se na nás valí nová robotická revoluce, se možná dozvíme v říjnu, kdy Baxtera uvítají na pracovištích první majitelé.