Od září se mnoha Pražanům změní jejich obvyklé trasy, při nichž využívají veřejnou dopravu.

Od září se mnoha Pražanům změní jejich obvyklé trasy, při nichž využívají veřejnou dopravu. Zdroj: Profimedia.cz

Cestování v Praze bude bojovka, píší uživatelé Facebooku o chystaných změnách v MHD

Pražané si na Facebooku vcelku jednohlasně stěžují na množství přestupů, které budou muset kvůli změnám tras a zrušení některých linek MHD od září denně absolvovat. Na stránce podávající aktuální informace a nesoucí příhodný název Vždyť to jede jinam se množí stížnosti i zoufalá zvolání: „Vraťte prosím tramvaj číslo 3 do Holešovic!“ Nebude jim to ale nejspíš nic platné. Od 1. září se trasy pražské MHD budeme muset učit znovu.

 

Kampaň pražského Dopravního podniku, která vznikla ve spolupráci s hlavním městem Praha a ROPIDem, odstartovala přesně před týdnem, a to právě na zmíněné facebookové stránce. Za tu dobu se stránka stala tak trochu zrcadlem pro organizátory změn i tvůrce kampaně.

 

Od stížností na nepřehlednost sdílených nových map MHD a stručné nápisy ohlašující změněné trasy, sem uživatelé píší i různá doporučení. Jeden z nich například radí majitelům chytrých telefonů stažení aplikace Pubtran, která prý při bloudění po Praze ve vyhledávání správných spojení pomůže.

 

Uživatelka z Prahy 5 se zde například ptá: „Přechod na Kavalírce je bezbariérový, signalizovaný a přímo navazující na tramvajovou zastávku, ale při čekání na zelenou mi ujedou někdy i tři tramvaje. A tak vzpomínám na velmi nekultivovaný podchod, díky kterému jsem všechny tramvaje stihla. Předpokládám, že s ukončením linky 123 na Kavalírce bude semafor na přechodu Kavalírka upraven tak, aby rychleji reagoval na požadavky cestujících a nezdržoval je při přestupování. Bude toto řešeno?“

 

I přesto se kromě stěžujících se a vyptávajících se Pražanů najdou i tací, kteří se pražského Dopravního podniku zastávají. Jeden z nich vyjádřil své nadšení stručně: „Dopravní podnik si se změnami poradil bravurně! Masivní kampaň a otevřená komunikace s cestujícími na Vždyť to jede jinam. Tleskám!“

 

Proti zářijovým změnám tras MHD se na Facebooku hlasitěji než většina cestujících staví adminitrátor stránky Vraťte nám jedenáctku – ta prostřednictvím několika desítek svých fanoušků nesouhlasí se zkrácením tramvajové linky 11 k Olšanským hřbitovům. Až do Strašnic totiž prý jezdila úctyhodných 104 let. Administrátor stránky dokonce v jednom z příspěvků požaduje odvolat radního pro dopravu Josefa Noska.

 

Správce stránky Milujeme MHD možná včera "vykolejil" některé další cestující, když začal předjímat další změny, které by měly nastat od 1. prosince letošního roku. Konkrétně se prý bude jednat od zrušení linky 154 a její nahrazení linkou 170 a o odklon autobusů 181 a 293.

 

Právě probíhající kampaň týkající se aktuálních změn v dopravě potrvá až do 21. září. Do té doby by prý cestujícím měla ulehčit prvotními zmatky a měla jim pomoci si rychleji zvyknout na nastalou situaci.